Viklický & Vitouš: Sledujte videopřenos koncertu z Olomouce

21. březen 2018

Původní tvorbu i jazzové standardy slibuje koncert Miroslava Vitouše s Emilem Viklickým na festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci. Sledujte videopřenos koncertu ve středu 21. března od 20:00 v odkazu níže.

„Jsou to dva sedmdesátníci ve skvělé formě. Miroslav Vitouš je opravdový jazzový veterán. Spoluzakládal jazzrockové Weather Report, hrál s Chickem Coreou nebo Johnem McLaughlinem. Před pár lety se trochu nečekaně vrátil do Čech a začal spolupracovat s místními hudebníky,“ říká o Miroslavu Vitoušovi Petr Vidomus, dramaturg Českého rozhlasu Jazz.

Koncert můžete sledovat 21. 3. 2018 od 20:00 zde:

„Povětšinou hraje sólově nebo v komornějších sestavách, v nichž dostatečně vynikne jeho zvuk a unikátní rukopis, který jej za oceánem tak proslavil. Výmluvně Vitoušovu osobnost vystihl nedávný časosběrný dokument Petra Kaňky pro Českou televizi,“ doplňuje Vidomus.

Ono si to samo řekne. Světoznámý kontrabasista Miroslav Vitouš se ohlíží za svou bohatou kariérou

Miroslav Vitouš

Jeden z nejslavnějších českých jazzmanů oslavil 6. prosince sedmdesátiny. Přinášíme obsáhlý dvoudílný rozhovor, ve kterém uslyšíte mimo jiné vzpomínky na legendární Junior Trio, týden účinkování s Milesem Davisem, na skupinu Weather Report nebo spolupráci se stylotvorným vydavatelstvím ECM.

Na olomoucký koncert Vitouš přizval olomouckého rodáka, ale především jazzového pianistu par excellence Emila Viklického. Ten ve své tvorbě často a rád odkazuje na dílo Leoše Janáčka a moravskou lidovou hudbu, například na cédéčku Together Again, které nahrál s basistou Jiřím Mrázem.

To můžeme čekat i od olomouckého koncertu, v playlistu však mají své místo také autorské kompozice a známé jazzové standardy.

autoři: Lukáš Blokša , Petr Vidomus
Spustit audio