Viking ze Šesté avenue. Avantgardní hudebník a skladatel Moondog byl přes dvacet let neodmyslitelnou součástí newyorských ulic

25. květen 2017

Moondog, vlastním jménem Louis Thomas Hardin je zapomenutým symbolem americké metropole. Psal básně i symfonie a přátelil se s ikonami tehdejší kulturní scény. V pátek by oslavil 101 let.

V sedmnácti letech při náhodné explozi přišel o zrak. Naučil se však zapisovat noty v Braillově písmu a pokračoval ve studiu klasické hudby na škole pro nevidomé. Brzy se přestěhoval se do New Yorku, jehož věčný neklid a klokot si oblíbil.

Moondog se chtěl odlišit od mesiášských tzv. Jesus freaků a tak si zvolil nepohodlnou, avšak na pohled působivou vikingskou výzbroj – přilbici s rohy a kopím. V tomto severském bojovém kostýmu se stal maskotem Mannhatanu.

Na ulici se každý den potkával se svými novými přáteli: Phillipem Glassem, Allenem Ginsbergem, Billem Burroughsem, Marlonem Brandem, Jackem Kerouackem a dokonce i s Igorem Stravinskym a Leonardem Bernsteinem.

Zde ho také poprvé spatřila Janis Joplin. Právě ona si oblíbila a později převzala jeho píseň Vše je samota, All is Loneliness.

Počátkem sedmdesátých let se Moondogovi v New Yorku, který se pomalu měnil v mechanické spotřební centrum, přestalo líbit. Ani klaxony taxíků mu nezněly jako dřív. Vnitřní hlas jej navíc volal do pravlasti Nibelungů.

V Německu Moondoga potkala jeho nová múza a ochránkyně Illone Sommerová. Ve městě Recklinghausen v severním Porýní mu poskytla přátelství i střechu nad hlavou a s ní po boku Moondog v roce 1999 ve věku 83 let zemřel.

V jejím archivu v Münsteru jsou dnes desítky metrů polic se stovkami šanonů notových zápisů skladeb (mj. 50 symfonií), z nichž velká část nebyla ještě nikdy hrána. Nechybí například ani poslední a nejambicióznější devítihodinová symfonie o 25 kánonech pro 1000 hudebníků s názvem Cosmos. I ta na své provedení ještě čeká.

autor: Michael Kyselka
Spustit audio