Víkendové setkání pro milovníky loutek

7. listopad 2002

Už 12. ročník přehlídky Přelet nad loutkářským hnízdem se uskuteční od pátku 8. listopadu do neděle 10.11. Český loutkářský výkvět se představí už tradičně v divadle Minor sídlícím nyní v nově zrekonstruovaných prostorách ve Vodičkově ulici č.6. Z programu, který je v plném znění k dispozici na adrese www.divadlo.cz/prelet, si může vybrat divák každého věku. Představení totiž nejsou určena jen pro nejmenší. Z bohatého třídenního programu vybíráme některé zajímavé tipy:

Festival začne v pátek odpoledne (v 16:00) představením plzeňského divadla Alfa s názvem Málinka, bobr a král na střeše určeným pro děti prvního stupně ZŠ. Jediná hra Tankreda Dorsta pro děti zachovává poezii, fantastičnost i bizardní postavy romantické předlohy a pojednává o dobrodružné cestě královské dcery Málinky, která se za svou dobrotu dočká pohádkové odměny.

Málinka, bobr a král na střeše

Večerní představení (od 19:00) Nikola Šuhaj se jako jediné odehraje v divadle DISK v Karlově ulici. Pokus o demýtizaci známé legendy spatříme očima studentů alternativního a loutkového divadla DAMU.

V sobotu od 13:30 hodin se hraje nejmenším dětem určená pohádka O líné Liduně a třech přadlenách. Malé přenosné divadélko "U staré herečky", se kterým Jarmila Vlčková objíždí mateřské školky, za tuto inscenaci získalo loni cenu na festivalu v Ostravě. Porotu uchvátila bravura, se kterou herečka dokázala předvést, jak loutka vypráví loutce pohádku. Hra je prošpikovaná lidovými říkankami a zpěvy a dospělé zase jistě potěší vtipné provedení dřevěných loutek.

Naopak pro dospělé je určené představení od 17:00 Marbuel a Kratinoha Naivního divadla Liberec, na které jsme zde už zvali.

Nikola Šuhaj

Poslední představení tohoto dne (od 21:30) je z produkce divadla Kvelb z Českých Budějovic, které je známé svými pouličními produkcemi plnými kejklířů, masek, loutek i výtvarných nápadů. Tentokrát přijedou s rakvičkárnou, ve které mladého občana Šustra osloví Smrt a ptá se, kde bydlí jistý pan Šustr, jehož adresu ztratila. Nemohli se tam u nich splést? Tam u nás se nikdy nemýlí - odpověď Smrti dala název celému představení.

V neděli od 15:00 se představí také domácí divadlo Minor se svým Kabaretem Tlukot a bubnování aneb Veliké putování určené pro děti od 4 let. Dobrodružná cesta za ukradeným prstýnkem slibuje živou hudbu plnou hitů i podívanou na nejrůznější loutky a jiné roztodivnosti.

Festival uzavře v neděli v 17:00 vyhlášení vítěze ankety o cenu Erik.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.