Viewegh a Reiner předčítali cestujícím. Začal festival Čtení ve vlaku

14. září 2015

Cesty vlakem ode dneška zpříjemňují čeští spisovatelé a spisovatelky, kteří v pražských příměstských spojích čtou své texty. Do programu festivalu Čtení ve vlaku se jich letos zapojilo více než 20. Hned první den festivalu se představil například Michal Viewegh s Martinem Reinerem.

Na druhém nástupišti nádraží v Benešově se už ráno scházely desítky lidí. Právě odtud totiž vyjel jeden z vůbec prvních vagonů letošního ročníku festivalu Čtení ve vlaku.

Do dvoupatrového vagonu spolu s cestujícími nastoupili i spisovatelé Michal Viewegh a Martin Reiner. První ze zmiňovaných autorů zkušenost se čtením za jízdy měl už před cestou z Benešova. Akce se totiž zúčastnil i při loňském prvním ročníku.

„Chtěl jsem to zkusit, je to zajímavé prostředí, není to ideální prostředí, to si řekněme rovnou. Je to zajímavé a bylo pro mě příjemným překvapením, že to byl plný vagon a že ti lidé opravdu poslouchali včetně přerušení staničním hlášením. Je to takový happening, ale je to zajímavé,“ uvedl spisovatel.

Své zkušenosti má prý i se samotným cestováním ve vlaku: „Svého času jsem za svých studentských let dělal průvodčího v lůžkových vlacích a to jsem jezdil dva a půl dne do Rumunska a Bulharska, takže jsem četl hodně. To je dokonce ideální brigáda pro nás vášnivé čtenáře,“ dodal Viewegh.

I Martin Reiner nastoupil do literárního vlaku letos už podruhé. Oproti loňskému ročníku, kdy byl, jak sám řekl, spíše Vieweghovou gardedámou, tentokrát přijal pozvání i jako autor.

Básně, které se vejdou mezi zastávky

„Byl jsem mile překvapen. Bylo to dobře zorganizované, ozvučené, lidi přišli a hlavně to mělo promo jako snad žádná literární akce v republice. Přišlo mi to celkově vydařené. Když se na mě o rok později obrátili jako na autora románu Básník, tak jsem neváhal,“ řekl Reiner.

Před naplněným vagonem oba spisovatelé přečetli texty, které se teprve chystají k vydání. Martin Reiner přednesl několik básní ze sbírky Nové decimy, která se na pultech objeví koncem října.

„Mimochodem jsem si vybral básničky z toho důvodu, že má každá deset veršů. Vzhledem k tomu, že je tady hodně zastávek a na každé se hlásí, kde jsme a že odjíždíme, vybral jsem si krátké texty, které se vejdou mezi zastávky,“ doplnil Reiner.

Michal Viewegh se rozhodl přečíst svou novou povídku, ve které nešetřil jadrnými výrazy ani sexuální tematikou. Nakonec ale došlo i na kapitolu z jeho chystaného románu Biomanžel.

Hakl, Myšková nebo Topol

Zájem o Čtení ve vlaku byl už při loňském ročníku tak velký, že se pořadatelé letos rozhodli přidat další dva dny.

„Už mám zkušenosti s Poezií pro cestující v pražském metru. Chceme ukázat cestování vlakem jako příjemnou činnost, kdy má cestující čas zabývat se třeba čtením nebo posloucháním autorů,“ popsal jeden z pořadatelů Alexandr Křížek.

Spisovatelé budou vlaky jezdit a číst v nich až do 18. září. Cestující se v pražských příměstských vlacích setkají ještě třeba s Emilem Haklem, Jáchymem Topolem nebo Ivanou Myškovou. Chybět nebude ani Literární jarmark ve Fantově kavárně na hlavním nádraží v Praze.

autoři: Klára Vičíková , dp
Spustit audio