Videosloupek: Pollock

23. květen 2003

Atraktivní životopisný snímek zachycující dílo abstrakcionisty Jacksona Pollocka se vydařil. Přestože film, natočený hercem Edem Harrisem, se v našich kinech neobjevil, můžeme si dramatický portrét slavného amerického malíře přece jen dopřát, a to na kazetách společnosti Bonton Home Entertainment.

Herec a režisér Ed Harris si přál natočit film Pollock přes deset let. Celý ten čas věnoval studiu Pollockova života, díla i vzpomínek pamětníků. Ale nejen to. Vzal do ruky štětec a pokusil se ovládnout techniku malířovy tvorby, aby se dostal svému hrdinovi hlouběji pod kůži. Přesto - jak tvrdí - nechtěl být Pollockem, nýbrž zůstat sám sebou, jen využít všechny své schopnosti k co nejpravdivějšímu portrétu. Odmítl svěřit nastudovaný materiál a scénář napsaný podle knihy Jackson Pollock jinému režisérovi a ujal se jeho realizace sám. Díky posedlosti a snaze o dokonalou autenticitu natočil originální snímek, mapující přesvědčivě osud jednoho ze zakladatelů výtvarného směru action painting.

Ed Harris jako režisér...

Pollock, výlučný umělec, jehož emoce hraničily místy až s šílenstvím, tu vystupuje jako typický úkaz obsese spějící k sebedestrukci. Harris, který si zahrál titulní roli, je do postavy natolik ponořen, že mu uvěříme všechny její polohy - od zvláštních projevů lásky k lidem, přes urputnost tvůrčích zápasů až po neurotické stavy a boj s alkoholem. Dobře si vede i v dramatických scénách Pollockova rozmáchlého spontánního malování a pokusů udržet milostný vztah, který je předem odsouzen k zániku. Harris vypráví příběh svého umělce velmi konvenčně - podle hollywoodského klíče, nicméně díky svému nasazení a věrnému líčení tehdejšího bohémského prostředí nakonec pozoruhodně přitažlivě. Stejně jako autor filmu, odvedla i protagonistka Pollockovy přítelkyně Lee Krasnerové, herečka Marcia Gay Hardenová, skvělý výkon - a také za něj dostala před dvěma lety Oscara. (Harris zůstal jen u nominace.)

...a v hlavní roli filmu Pollock.

Zatímco v kinech právě teď kraluje Frida (mimochodem, také zajímavý portrét originální mexické malířky), příznivci Pollockova díla si mohou vychutnat Harrisův nevšední snímek doma na videu.

autor: (ska)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.