VIDEO: Po 20 letech oprav se do Dětenic vrátil betlém z 19. století. Má 70 figur, 21 pohyblivých

17. prosinec 2018

Po dlouhých letech je v Dětenicích na Jičínsku znovu betlém Vincence Novotného. Tamní rodák na něm začal pracovat v roce 1895 a od začátku 20. století jeho dílo pravidelně obdivovali místní. Během druhé světové války betlém z obce zmizel. O jeho návrat se postarali potomci autora. 

Po 20 letech práce je betlém letos o Vánocích poprvé k vidění. Až do 5. ledna každou sobotu odpoledne V Památníku Foerstrova rodu v části Dětenic - v Osenicích.

Betlém je široký přes tři a půl metru, vysoký zhruba jeden metr, je kaskádovitě uspořádaný a má tři poschodí. Vyrobený je především ze dřeva a papírmašé. Zrovna ho zapíná prapravnuk Vincence Novotného Jan Volák.
„Od jednoho zdroje, který byl tedy dříve ruční a nyní je elektrický, vede pohyb k 21 figurám. Od jesliček, kde kravka a oslík hýbají hlavami, přes klanící se příchozí postavy k jesličkám, po kováře, kteří kovají v kovárně, až například po ponocného, který chodí okolo strážní věže."

Jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku se vrátil do Žirče. Byli jsme u jeho převozu

Jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku se vrátil do Žirče

Do Žirče se po patnácti letech vrátil pravděpodobně jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku. Jde o dílo lokálních umělců, možná i samotných jezuitů. Postavy mají výšku až jeden metr, z původních třiceti se jich dochovalo jedenáct. Betlém byl původně jen dočasně umístěn na faře ve Dvoře Králové nad Labem, u jeho převozu do Domova svatého Josefa v Žirči byl i náš reportér Václav Plecháček.

Potomci Vincence Novotného se k části betlému dostali souhrou náhod v roce 1998, kdy některé části našel jistý pán na hromadě uhlí v nedaleké Libáni.

„Bylo to úplně tristní. Máme několik fotografií, které jsme pořídili, když to před těmi 20 lety přivezli. Začali jsme to rozebírat a všechno bylo poničené. Absolutně nefunkční konstrukce, hudební stroj, všechny papírové části byly potrhané a polámané." Dnes byste ale slovům Jan Voláka jen těžko věřili. Betlém je funkční a ve velmi dobrém stavu.

Betlém Vincence Novotného vstal téměř z popela

Na obnově se podíleli i odborníci z Ateliéru restaurování papíru v Litomyšli, který spadá pod Fakultu restaurování Univerzity Pardubice.

Detail betléma po rekonstrukci

„Vylámali jsme si na tom sice zuby, ale různým dotazováním jsme se nakonec dostali až k fakultě restaurování papíru v Litomyšli. A tam jsou úžasní lidí. Ti nám rovnou řekli, abychom to ani sami raději nedělali," popisuje postup obnovy betléma Jan Volák.

Rozpočet na záchranu betléma je bezmála půlmilionu korun, víc než 300 tisíc korun zatím přinesla sbírka. Betlém Vincence Novotného můžou opět obdivovat lidé.

Čtěte takéDětenický betlém

„Máme radost, protože já si ten betlém pamatuji. Jako děvče jsem chodívala s tetou do Libáně a pustili jsme si tam betlém. Moc hezké to bylo. Jsem moc ráda, že se to povedlo obnovit. A děkuji všem, kteří nám pomohli," říká pravnučka autora Miluše Voláková.

Možnost vidět betlém je každou sobotu až do 5. ledna. Potomci Vincence Novotného už ale přemýšlí, jak betlém a jeho expozici rozšířit pro další prohlídky v budoucnu.

autoři: Ondřej Vaňura , baj

Související