VIDEO: Horňácká muzika Petra Mičky zahrála Na živú notečku

27. červen 2018
Na moravskou notu

Podívejte se na celý hodinový koncert červnové živé notečky, který se odehrál v nově opraveném studiu Z budovy Českého rozhlasu Brno.

Poslední živá notečka před prázdninovou pauzou se ozvala v poslední červnovou středu.

Pozvání tentokrát přijala Horňácká muzika Petra Mičky, která působí na moravské folklorní scéně téměř 20 let. Za dobu své existence prošla výrazným vývojem a stala se uznávanou kapelou, jak z hlediska tradičního folklorního pojetí, tak z hlediska přístupu k nejrůznějším přesahům.

Hudební projev a repertoár kapely vychází především z tradice hudební kultury Horňácka. Stylovou hrou, hudeckými i pěveckými projevy navazuje na starodávné horňácké hudební tradice.

HMPM se pravidelně účastní nejrůznějších regionálních folklorních akcí a slavností v průběhu celého roku a účinkuje na folklorních festivalech v České republice i v zahraničí. Vedle toho se muzika aktivně účastní i v regionu dosud živých výročních zvyků a obyčejů.

Muzika trvale spolupracuje s nejvýraznějšími horňáckými sólovými zpěváky nebo pěveckými sbory, s nimiž natočila řadu nahrávek a podílela se tak na několika nosičích. V roce 2007 vydala kapela úspěšné profilové CD Z koreňů strom (Indies Happy Trails, 2007).

Záběr kapely je ale v posledních letech širší. Kromě tradičních folklorních a folkloristických příležitostí se muzika účastní nejrůznějších hudebních projektů a spolupráce mimo klasické folklorní spektrum. Účinkuje na akcích nejrůznějšího kulturního či společenského charakteru, multižánrových festivalech, v divadelních inscenacích, ve filmových dokumentech, hraném filmu, podílí se na nejrůznějších uměleckých projektech.  

HMPM příležitostně spolupracuje i s kapelami nejrůznějších žánrů. V posledních letech nejčastěji s nu-jazzovou kapelou Lesní zvěř, na jejímž stejnojmenném CD (2009) se podílela jako host a s níž příležitostně koncertuje. S jejím frontmanem, hudebníkem a skladatelem Jiřím Hradilem aktuálně připravuje vydavatelský projekt Hrubá hudba.

Čerstvá je rovněž rozvíjející se spolupráce s americko-kanadským duem Julia Ulehla a Aram Bajakian / Dálava, které alternativním způsobem zpracovává moravský folklorní materiál.  Od roku 2012 pak HMPM spolu se Smyčcovým kvartetem Jiřího Pospíchala úspěšně prezentuje výběr z Janáčkova cyklu Moravské lidové poezie v písních, postavený na kontrastu a vzájemném prolínání autentického podání horňáckých lidových písní a Janáčkových úprav písní pro zpěv a klavír,  instrumentovaných pro smyčcové kvarteto.

Na koncertě se vedle Mičkovy muziky a jejích pěveckých sólistů z řad kapely představili také hosté: horňácký primáš a zpěvák Martin Hrbáč a dětští zpěváčci Anna Mičková a Janíček Pavlík.

autoři: Petr Mička , ska

Související