Vídeňský Osterklang ve znamení vnitřní morálky a míru

6. duben 2006

Velikonoční festival vážné hudby, pořádaný každoročně v rakouské metropoli, zahájí tradičně Vídeňská filharmonie ve Zlatém sále Musikvereinu. Festival Osterklang se ve svém desátém ročníku ponese ve znamení "míru v nás a kolem nás", ale připomene významně též letos mimořádně oslavovaného Wolfganga Amadea Mozarta.

Zahajovací koncert vídeňského Osterklangu proběhne v Musikvereinu 7. dubna. Na programu koncertu pod hudebním vedením Nikolause Harnouncourta jsou Mozartovy poslední tři symfonie. W. A. Mozart je zkomponoval v roce 1788. Slavný dirigent Harnouncourt bude držet taktovku i při scénickém uvedení Mozartova oratoria Nutnost zachovávat první přikázání. To se uskuteční poprvé 12. dubna v nedávno nově otevřené operní scéně Divadla na Vídeňce.

Vídeňská Staatsoper uvede v rámci Osterklangu Wagnerova Parsifala. V roli Parsifala vystoupí tenor Johan Botha, jako Kundry se představí sopranistka Angela Denoke. K vrcholným zážitkům letošního festivalu bude patřit i mozartovský a bachovský program, s nímž v Hofburské kapli vystoupí dirigent a varhaník Martin Haselböck.

Nikolaus Harnouncourt

Klavírista a dirigent Maurizio Pollini uzavře s Vídeňským komorním orchestrem festival Osterklang programem "Mír na zemi", jež je mottem letošního ročníku (tento název nese Schönbergovo zhudebnění stejnojmenné básně C. F. Meyera). Na velikonoční pondělí 17. dubna zazní pod Polliniho vedením díla W. A. Mozarta, Franze Schuberta, György Ligetiho, Iannise Xenakise a Arnolda Schönberga.

Osterklang Wien
7. 4. - 17. 4. 2006
Musikverein, Theater an der Wien, Staatsoper a další místa ve Vídni
Tel.: +43-1-58885

autor: (com)
Spustit audio