Vídeňský festival Klangbogen ve znamení Dona Giovanniho

25. červenec 2006

V rakouské metropoli se koná již 55. ročník festivalu vážné hudby Klangbogen. V letošním mozartovském roce se festival ponese v duchu Mozartova Donna Giovanniho. Vídeňský Klangbogen prezentuje tři operní díla od tří komponistů, kteří se zabývali motivem Dona Giovanniho z různých dobových aspektů.

První operní těžiště festivalu tvoří Don Giovanni ve vídeňském znění z roku 1788. Tato Mozartova "opera oper" bude uvedena pod taktovkou proslulého dirigenta Bernarda de Billyho. "Flammen" neboli "plameny" je surrealistická opera Erwina Schulhoffa a tvoří druhý pilíř letošího festivalu Klangbogen. Jedná se o psychonalytickou interpretaci legendy Dona Juana. Schulhoff patřil ke generaci skladatelů, jejichž umění bylo nacionálními socialisty považováno za tak zvanou "Entartete Musik". Zemřel ve věku 48 let v bavorském koncentračním táboře Würzburg. Flammen je Schulhoffovou jedinou operou.

I třetí produkce Klangbogen 2006 tematizuje mýtus Donna Giovanniho. Ve spolupráci s Neue Oper Wien představí Klangbogen komorní operu Don Juan se vrací z války od Erika Hjogaarda. Jako ve stejnojmenné divadelní hře Ödöna von Horvatha se Don Juan vrací během velké inflace v letech 1919 až 1923 do nové reality. Hjogaardova hudba provází Dona Juana od války až ke hrobu jeho někdejši milenky jménem Mascha Pörzgen.

Don Giovanni 06

Součástí festivalu jsou i koncerty orchestrů a komorní hudby, večery se zpěvem a další mimořádné koncerty v nejrůznějším obsazení. Hudební zážitek na nejvyšší umělecké úrovni během letošního Klangbogen garantují vedla Bernarda de Billyho mezinárodní hvězdy jako jsou Valery Gergiev, Julian Rachlin, Julian Rachlin, či Artis Quartett a vídeňští filharmonici.

Klangbogen 2006
20. 7. - 20. 8. 2006
Theater an der Wien
Linke Wienzeile 6, 1060 Wien
Tel.: +43-1-58830-660, www.theater-wien.at

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.