Vídeň se směje pádům, klopýtání a situační komice

18. červenec 2006

Vídeňská Bawag Foundation uspořádala v letních měsících výstavu, která se věnuje situační komice a která se zaměřuje na pády, škobrtání, klopýtání a nešikovnosti. Samotný název výstavy Nothing But Pleasure - Nic než radost - napovídá, že o zábavu, smích a škodolibost během výstavy nebude nouze.

Bawag Foundation představuje práce 21 mezinárodně renomovaných umělců, kteří tematizují prostřednictvím krátkých filmů, videoinstalací, fotografií, obrazů a soch absurdní činy, podivuhodné nehody a nepochopitelné situace. Protagonisté jsou vesměs oběti náhod a univerzální gravitace.

Buster Keaton, proslulý americký herec a režisér němých filmů první poloviny 20. století, ve svém krátkém filmu "One Week" například ztroskotá při montáži prefabrikovaného domu "udělej si sám". To, co se mu podaří sestavit je spíše dekonstruktivistická noční můra než obytný dům. Dánský umělec Peter Land ve své videoprojekci "The Lake" prostřelí svou loď na jezeře. Poté trpělivě, takřka stoicky čeká na to, až se loď potopí. V rámci této romantické projekce plné sebeironie a vtipu si Land klade existenční otázky a směje se sám sobě. A my jemu.

Peter Land: The Lake, 2000 (video)

Výstava je místem bláznivých kolizí, kde dominuje senzační chaos.

Nothing But Pleasure
30.6. - 26.8. 2006
BAWAG FOUNDATION, Tuchlauben 7a, A-1010 Wien
Tel.: +43-1-534 53 226 55, e-mail: foundation@bawag.com
www.bawag-foundation.at, otevřeno po - so 10 - 18

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu