Vídeň se baví…

23. listopad 2015

Pět odpoledních půlhodinek pořadů Trylek přiblíží vídeňskou taneční a divadelní hudbu konce 18. a prvních čtyřiceti let 19. století.

Vysíláme od 23. listopadu.

Tanec a divadlo byly dvě neodmyslitelné součásti života Vídeňanů a proslavily tuto Dunajskou metropoli po celé tehdejší Evropě. Vedle výpravných operních a činoherních představení císařského Dvorního divadla tu svým osobitým životem žilo rovněž vídeňské lidové divadlo se svými fraškami (provozovanými v divadlech v Leopoldstadtu, Josefstadtu a v Divadle Na Vídeňce, ale také třeba i o jarmarcích a lidových slavnostech), úspěšně se rozvíjela německá zpěvohra (jako první výrazný pokus o německou národní operu) a o své slovo se rovněž stále více hlásila i módní a oblíbená taneční hudba.

Ta se na začátku 19. století začala šířit z aristokratických salónů jak do měšťanského prostředí nově vznikajících veřejných tančíren, tak i do malých předměstských vináren či zahradních restaurací. Byla to doba, kdy vznikaly první malé taneční kapely a orchestry a kdy se také začaly zvolna proměňovat i dva oblíbené rakouské lidové tance, Ländler a německý tanec (Deutscher Tanz), a to ve stále více a více oblíbenější tzv. vídeňský valčík (Walzer).

Cyklus Vídeň se baví tak spolu s tanci Pavla Vranického, Johanna Nepomuka Hummela, Antona Diabelliho či Johanna Strauße-otce ad., přinese v různých dobových úpravách také divadelní hudbu ze singspielů, kouzelných a pohádkových her Wolfganga Amadea Mozarta, Carla Ditterse von Dittersdorfa, Wenzela Müllera, Ferdinanda Raimunda, Josepha Drechslera a Franze von Suppé.

Slovem jako vždy bude provázet moderátorka Eva Hazdrová-Kopecká.

Spustit audio