Vídeň oslavuje Mozarta

26. březen 2014

Na pátek 27. ledna připadají narozeniny Wolfganga Amadea Mozarta. Jejich dvousetpadesáté výročí slaví letos Mozartovo rodiště Salcburk, ale v hojné míře též Vídeň a Praha, další významná Mozartova působiště. Rakouská metropole, kde skladatel strávil deset let svého života, připravila na dny kolem géniových narozenin velkolepé oslavy.

Dvě desítky koncertů, operních představení, čtení, filmových projekcí a dalších akcí jsou pod hlavičkou "Oslava pro Mozarta" rozloženy do pěti cest složených vždy ze čtyř zastávek. Na první mozartovské cestě tak můžete páteční den začít koncertem Vídeňského symfonického orchestru v Musikvereinu, pokračovat scénickým čtením Já, Emanuel Schikaneder (spisovatel, Mozartův přítel a autor textu ke Kouzelné flétně bude vyprávět o Papagenovi a někdejším divadelním světě) v Divadle na Vídeňce, v Divadle Josefstadt lze odpoledne absolvovat čtení geniálního libreta k Le nozze di Figaro od Lorenza de Ponteho v podání rakouských divadelních hvězd a náročný den zakončit koncertem pianisty Olega Maisenberga ve Volkstheateru.

Vídeňští symfonikové

Aby měli Mozartovi milovníci možnost zažít z obsáhlého programu co nejvíce, bude se každá z pěti cest opakovat i v následující dva dny, v sobotu a neděli 28. a 29. ledna. Můžete si vybrat skutečně dle svého gusta - program oslav zahrnuje komorní i orchestrální koncerty, písně a árie, duchovní hudbu, současnou hudbu, ale i kabaret, čtení a film. Všechny "informace na cesty" jsou k dispozici na www.wienmozart2006.at. Každá cesta, zahrnující čtyři zastávky, stojí 19 eur (540 korun), vstupenka ovšem zároveň platí i jako jízdenka vídeňskou městskou dopravou.

OSLAVA PRO MOZARTA
27. - 29. 01. 2006
Vídeň
www.wienmozart2006.at

autor: (com)
Spustit audio