Více než 100 lidí zemřelo při požáru hinduistického chrámu na jihu Indie

10. duben 2016

Při požáru hinduistického chrámu v jihoindickém státě Kérala zahynulo nejméně 105 lidí. Zraněných je přinejmenším dalších 200, podle některých zdrojů ale možná až 350 lidí. Příčinou neštěstí byl údajně nezvládnutý ohňostroj. Na místo tragédie už přiletěl indický premiér Nárendra Módí. Požár je jedním z nejtragičtějších v historii Indie.

Za neštěstí při oslavách hinduistického svátku Vishu mohou pravděpodobně ohňostroje skladované přímo v přeplněném chrámu. Podle deníku Times of India jedna z petard zapálila jejich skladiště, které poté explodovalo. Na místě byly v tu dobu údajně tisíce lidí.

Přibližně ve 3.30 místního času se od chrámovém komplexu Puttingal ve vesnici Paravúr ozvala mohutná exploze. Výbuch vyvolal tlakovou vlnu, která byla znát až ve vzdálenosti jednoho kilometru.

„Vzduchem létaly kusy betonu, několik jich dopadlo na náš dvůr," popsal jeden z místních.

Následně komplex zachvátily plameny, které v něm uvěznily mnoho věřících. Požár se rychle rozšířil po celém chrámovém komplexu a jedna z budov se později zřítila.

V celém okolí také vypadl elektrický proud, takže se vše ponořilo do tmy. Nastal chaos a z místa požáru bylo těžké utéct. Kromě ohlušujícího ohňostroje prý bylo slyšet jen křik lidí a sirény záchranářů.

Indické úřady oznámily, že oheň už byl uhašen a na místě pracují záchranáři, kteří pátrají v troskách po možných přeživších. Práci jim ale komplikuje množství nevybuchlé pyrotechniky. Na místo neštěstí také dorazily stovky lidí ve snaze najít své blízké.

Nemocnice přijaly pacienty s těžkými popáleninami, mnoho zraněných lidí prý ale zemřelo ještě na cestě do nemocnice. Hodně těl je podle policie ohořelých k nepoznání a oběti budou muset být identifikovány pomocí DNA. Mezi oběťmi je údajně i jeden cyklista, kterého zhruba kilometr od chrámu zasáhl kus letícího betonu.

Indický premiér Nárendra Módí označil na twitteru incident za srdcervoucí a nevýslovně šokující a vyjádřil také upřímnou soustrast pozůstalým.

Módí už také dorazil na místo neštěstí. Společně s ním přiletěl do Kéraly tým specialistů na popáleniny. Desetičlenný tým lékařů se zásobami léků a krve vyslal na místo také sousední stát Karnátaka.

Ministr vnitra jihoindického státu Kérala už nařídil nešťastnou událost prošetřit. Úřady tvrdí, že letos nebylo k ohňostrojům vydáno povolení a také byl vydán zákaz petardy skladovat. Informace ale policie nepotvrdila.

autoři: vid , lum | zdroj: ČTK
Spustit audio