Víc než jen hlas

6. říjen 2013

Opičí vřeštění, vytí vlků, hekání, chechtání a další roztodivné zvuky se linou každý rok v červenci sudoměřickou návsí.

Účastníci hlasového semináře tady zkoumají pod vedením lektorky Ivany Vostárkové přirozené schopnosti a možnosti lidského hlasu. Uvědomění si svého těla jako moudrého nástroje pomáhá odstraňovat zábrany, které omezují naši běžnou komunikaci v každodenním životě.

Ivana Vostárková, hlasová terapeutka, pedagožka a hlasový kouč, je absolventkou pražské DAMU, kde také od roku 1995 vyučuje. Kromě přípravy hlasových profesionálů - herců, zpěváků,moderátorů, mluvčích, pedagogů apod.- se věnuje i práci terapeutické (práci s nevidomými, s osobami se sluchovými, hlasovými i jinými handicapy.

Tato práce jí dovolila nalézat širší souvislosti mezi rozmanitými oblastmi našeho bytí. Nevěnuje se jen pouhému hlasovému projevu. I ti, kdo k ní přicházejí kvůli rozvoji svých hlasových schopností, se brzy začnou proměňovat po všech stránkách. Vede lidi k hledání přirozenosti bez ohledu na vnější soudy. Umožňuje jim pravdivě se na sebe podívat a zjistit, jak se sebou nakládají a jak se chovají sami k sobě.

Ivana Vostárková * absolventka katedry loutkářství DAMU, loutkoherečka, herečka, pedagog.
Spolupráce s režisérem Karlem Makonjem (Malý princ, Pejsek a kočička, Staré pověsti pražské…), s Andrejem Krobem (Divadlo na tahu - Žebrácká opera Václava Havla), asistentka režie v inscenaci Evalda Schorma (Divadlo Na zábradlí), spolupráce s Ivo Krobotem (D24).
Pedagog LDO ZUŠ Kladno.
Spolupráce s divadlem Minor - hlasová průprava, s Čs. televizí - práce v loutkoherecké skupině, animace ve filmu Tři veteráni.
Spolupráce na Divadelní pouti.
Od 1995 pedagog KVD DAMU, od 1998 působení také na katedře produkce DAMU.
Spolupráce se vzdělávacími agenturami (Pragoeduca, AHA), školení moderátorů pro komerční rozhlasové stanice a ČT, lektorské působení v seminářích ARTAMA a STD.
Přednostně se však věnuje výuce zpěvu ( David Koller, Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Yellow Sisters...).

Záznam pořadu "Dobrá vůle: Víc než jen hlas" naleznete ihned po odvysílání na tomto odkazu, a to do 3. listopadu 2013.

Dramaturgie: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Tomáš Gsollhofer

Spustit audio