Vězně čeká o Vánocích řízek a turnaje

1. listopad 2014

O tradiční bramborový salát nepřijdou o letošních Vánocích ani lidé, kteří tráví svůj čas za mřížemi. Vazební věznice v Olomouci i jedna z nejpřísnějších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku plánují zpestřit svým obyvatelům vánoční čas také turnaji či kvízy. Pouze na tradičního kapra musejí vězni zapomenout. Kvůli hrozbě uvíznutí kosti v krku jej nahradí řízek či smažené filé.

Od příštího týdne se mezi sebou budou trestanci utkávat ve vánočním turnaji v šachu, stolním tenise i v šipkách. Nechybějí také vědomostní kvízy a mše. Vězňům přijede zpestřit Vánoce kapela Obzzor, zástupci charity, Armády spásy či duchovní.

Celodenní sportovní turnaje čekají také na vězně v olomoucké vazební věznici. Utkají se ve florbale a soft tenisu. Ve volném čase budou moci sledovat televizi. Blížící se Vánoce jim tam připomíná již nyní výzdoba včetně vánočního stromku a adventních věnců.

Sváteční podobu bude mít i samotný jídelníček vězňů. Na Mírově se 24. prosince bude ráno podávat vánočka, čokoládový nápoj a jablko a k obědu čočka na kyselo. Štědrovečerní večeře bude mít již tradičně podobu bramborového salátu a smaženého vepřového řízku či filé.

Příchod Vánoc pociťují i zaměstnanci věznic. Na Mírově jsou zavaleni balíčky, které vězňům posílají jejich rodiny. Denně jich chodí až 4 desítky, každý musí projít rentgenem a kontrolou. Odsouzení nejčastěji dostávají kávu, cigarety, tabák a hygienické potřeby.

V Mírově si trest odpykává 396 odsouzených. 6 z nich má trest doživotní, Vánoce zde stráví i nejznámější český vězeň Jiří Kajínek, který právě z této věznice před 11 lety utekl. Svátky za mřížemi v olomoucké vazební věznici čeká 8 desítek odsouzených lidí a 135 lidí umístěných ve vazbě.

Zdena Jílková

autor: kor
Spustit audio