Vertigo účtovalo s minulostí: Sledujte záznam koncertu s Lenkou Dusilovou

6. říjen 2017

Průřez starší tvorbou i zcela nové skladby přinesl mimořádný koncert k 15. výročí skupiny Vertigo (4. října). Sledujte záznam celého vystoupení ve vysokém rozlišení!

Dlouho připravovaný program představil Vertigo – jinak spíše klubovou kapelu – v reprezentativním prostředí pražského Divadla Archa. Více než dvouhodinový set se nesl v duchu vzpomínek na začátky někdejší party studentů z Konzervatoře Jaroslava Ježka a připomněl osobnosti a místa, které pro vývoj kapely byly zásadní ‒ ať už šlo o vydavatele, kluby nebo konkrétní spoluhráče.

Na pódiu se tak objevila řada hostů, kteří s nadžánrovou skupinou dosud spolupracovali či k ní mají blízko, jako Lenka Dusilová, duo Tara Fuki nebo David Dorůžka. V závěru se přidal na harmoniku i moderátor večera, Ondřej Konrád.

Sledujte úplný záznam koncertu Vertiga k 15. výročí:

V průběhu večera zazněla řada skladeb z šesti dosud vydaných alb, často v nových aranžích se smyčci Kvintesence Quartetu (za přispění vycházející hvězdy polského jazzu Nikoly Kołodziejczyka). Novinkou v repertoáru byla kompozice Vojtěcha Procházky, Baletní suita pro začátečníky a mírně pokročilé.

Vertigo je jedna z nejoriginálnějších česko-slovenských skupin. V roce 2002 ji založili pianista Vojtěch Procházka, saxofonista Marcel Bárta, kontrabasista Rastislav Uhrík, bubeník Daniel Šoltis, postupně se přidali trumpetista Oskar Török a zpívající violoncellistka Dorota Barová.

Dali si za cíl hledat vlastní hudební jazyk. Výchozím bodem jim byl jazz, ale postupem času se svými hudebními přesahy dopracovali ke zcela svébytnému zvuku.

Playlist:

1. Rozprávka

2. Eľga

3. Kolorowe Szkielka

4. Baletní suita pro začátečníky a mírně pokročilé

5. Poleglem

6. Staré místo

7. Em Outra Parte

8. Je Nutné

9. Jul I Galhus

10. Old Lover

11. Kate

12. Nononononininini

autor: Petr Vidomus
Spustit audio