Věřím, že svět drží pohromadě lepicí páska, říká Kateřina Minářová z plzeňského týmu Pecha Kucha Night

9. červenec 2020

Čtyřikrát do roka se Kateřina Minářová se svými kolegy z organizačního týmu Pecha Kucha Night Plzeň snaží sehnat neotřelý prostor, ve kterém se několika desítkám až stovkám diváků představují formou svižné obrazové prezentace zajímavé lidí z celé republiky. O principu Pecha Kucha i o svých dalších kulturních aktivitách v západočeské metropoli mluvila ve Vizitce s Janem Anderlem.

Dvacet obrázků a dvacet vteřin, během kterých je třeba popsat, co na obrázku diváci vidí – to je princip oblíbené prezentace zvané Pecha Kucha Night neboli noční tlachání. Vymysleli ji dva holandští, v Japonsku usazení architekti, kteří měli plné zuby dlouhých nudných porad nad plány, a spolu s licencí ji rozšířili do celého světa.

Mezi českými městy, která se pořádání večerů PechaKucha věnují, je i Plzeň. Klíčovou postavou západočeského týmu je už sedm let Kateřina Minářová. Stará se o vstupenky a také o pohodlí hostů – ráda vzpomíná například na vtipnou prezentaci textaře a baskytaristy skupiny Tata Bojs Mardoši. Parta okolo Jakuba Mareše, zakladatele plzeňské pobočky Pecha Kucha, také jako jediná na celém světě přivítala autory formátu. „Pecha se pořádá v sedmi stovkách měst, ale my jsme je jako jediní dokázali přesvědčit, koupili jim letenky a ubytovali je tu. Událo se to na sklonku roku 2015 během naší patnácté Pecha Kuchi. Tehdy jsem stála tak dlouho na nádvoří u lístků, až mě museli odvézt domů s horečku,“ vzpomíná Kateřina Minářová na setkání, ze kterého později vzešla i řada typů na zlepšení plzeňského projektu.

Pozor, ať nikdo nezůstane uvnitř

Organizátoři se během Pecha Kucha Night publiku snaží představit nejen zajímavé osobnosti, ale také zajímavá místa. Plzeňské prezentace se tak odehrály například v tamní věznici nebo v prostorách pivovaru, kde ovšem panovala velice přísná bezpečnostní opatření – ještě přísnější než ve věznici. „I když jdete jen na prohlídku, vozí vás po areálu pivovaru autobus, aby se vám něco nestalo. Všechny návštěvníky jsem musela pečlivě odškrtat a po skončení akce nahlásit, že všichni zase také odešli,“ usmívá se.

Plzeňská Pecha se konala už dvaatřicetkrát. Během pořadu s číslem 30 se organizační tým rozhodl, že návštěvníkům představí, jak celý projekt vzniká. Prostor k prezentaci dostala i Kateřina Minářová, jejíž teze zní: Lepicí páska drží svět pohromadě. „K lepence mám vztah odmala, už jako dítě jsem si ráda slepovala knížky. Od rodičů jsem dokonce dostala sadu Malý lepič. Opravdu si myslím, že lepicí páska leccos zpraví. A když ne páska, tak kobercovka určitě.“

Kateřina Minářová patří mezi hybné síly plzeňské kulturní scény. Z pozice produkční na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara pomáhá propojovat svět výtvarného umění se světem dalších oborů. Kromě Pecha Kucha Night spolupořádala či spolupořádá různé festivaly a je také členkou dámského vokálního kvintetu Tutti Voci. I ten ve vltavské Vizitce zazněl.

autoři: Hana Slívová , Jan Anderle
Spustit audio