Věra Nováková patří k nejoriginálnějším českým malířkám dvacátého století

17. červen 2014

Mezi šesti novými výstavami, které aktuálně nabízí svým návštěvníkům Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, je i přehlídka obrazů, kreseb a soch malířky Věry Novákové, nazvaná Kampak a odkud? Dílo této umělkyně se rozvíjí v ústraní, mimo hlavní proudy, od konce čtyřicátých let minulého století až po dnešek. Výstava potrvá až do konce srpna.

Věra Nováková (nar. 1928) byla v roce 1947 přijata na Akademii výtvarných umění, ale po dvou letech byla po politických prověrkách ze studia vyloučena. Na konci 50. let jí bylo úředně povoleno živit se výtvarnou prací, ale stejně jako její manžel, malíř Pavel Brázda, nesměla vystavovat.

Téma hledá mezi narozením a smrtíOsobitý projev malířky Věry Novákové prezentuje, vedle tvorby jejího životního souputníka Pavla Brázdy, v moderním umění zcela originální fenomén. Při zpětném pohledu se autorčino dílo skládá z jasně vymezených okruhů ve smyslu tématiky, motivů a formálního řešení, které se časově mnohdy překrývají nebo se vynořují v rámci pozdějších návratů. Celou dobu se však soustavně věnuje tomu, co sama nazývá „bytostnými otázkami“ – narozením, životem a smrtí jako jádrem lidského bytí.

00639480.jpeg
Spustit audio