Věra Mašková: Dva příběhy o Cidovi. Vladimír Dlouhý jako legendární španělský hrdina

10. říjen 2020

Rodrigo Diaz de Vivar známý jako El Cid Campeador nebo krátce Cid byl kastilský rytíř, který se ještě za svého života stal legendou. Dva příběhy o jeho odvaze a cti uslyšíte v rozhlasové hře Věry Maškové. Titulní roli si zahrál Vladimír Dlouhý, dále účinkují Ilja Racek, Boris Rösner, Martin Stránský, Radovan Lukavský, Ivan Řezáč, Simona Postlerová a další. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Cid (Vladimír Dlouhý), Mutamid (Ilja Racek), Maur (Martin Stránský), voják (Miroslav Středa), kapitán (Jan Novotný), král Fernando (Radovan Lukavský), Jusuf (Petr Pelzer), Xiména (Simona Postlerová), Urraca (Tereza Bebarová), Locano (Zdeněk Maryška), Diego (Stanislav Zindulka), Arías (Miroslav Táborský), otec Cristobal (Boris Rösner), Sancho (Ivan Řezáč), Alonso (Daniel Rous), Rodrígo (Michal Zelenka), Alí (Filip Čáp), Isabela (Anna Bendová), Pierre (Ivan Trojan), pastevec (Antonín Molčík) a další
Dramaturgie: Jana Paterová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2004

Proslavil se během španělské reconquisty jako ten, kdo se svými vojáky ovládl Valencii. Pro svou statečnost, smysl pro čest i spravedlnost byl Cid (1043–1099) vážený u křesťanů i u Maurů. V hrdinských eposech oslavujících jeho skutky vystupuje jako muž, který za všech okolností dostál povinnosti a zůstal věrný svému králi, i když u něj vinou dvorských intrik upadl v nemilost. Všechny tyto ctnosti si slavný španělský hrdina zachovává i v rozhlasové inscenaci režiséra Dimitrije Dudíka z roku 2004.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.