Věra Jirousová: Bohuslava Reynka Pieta v loďce

31. květen 2017

Před 125 lety se narodil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek. Jak viděla jeho dílo Věra Jirousová? Poslechněte si pořad věnovaný autorčině reynkovské studii Pieta v loďce, otištěné ve stejnojmenné publikaci v roce 2002. On-line do úterý 6. června 2017.

02490814.jpeg

Láska k prostému světu kolem nás, intimita a působivost spojená s podrobnou znalostí prostředí, jemný nadhled a smysl pro humor jako výraz imunity proti ideologiím zbavujícím člověka břemene vlastní zodpovědnosti. Tak viděla Reynkovo grafické dílo Věra Jirousová, která pod názvem Pieta v loďce připravila umělcovu velkou retrospektivu v roce 2002 v letohrádku Hvězda. Stejnojmenná studie je součástí katalogu k této výstavě pořádané ke 110. výročí Reynkova narození. Dnes od jeho narození uplynulo už 125 let.

00527963.jpeg

Věra Jirousová byla výtvarná kritička, básnířka, autorka výstav, tajemnice Křížovnické školy, signatářka Charty 77. Žila v 80. letech se svými dětmi v Kostelním Vydří a přiblížila se tak místu, kde na Vysočině Reynek žil a působil. K jeho dílu se vracela v průběhu celého svého života počínaje diplomovou prací až po projekt, na němž intenzivně pracovala v posledních letech svého života a který měl být realizován v roce 2012 formou rozsáhlé monografie a výstavy. Věra Jirousová zemřela v roce 2011.

Připravil: Petr Veselý

Natočeno v roce 2017 v brněnském studiu Českého rozhlasu.

 

autoři: Petr Veselý , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio