Věra Bílá & Kale. Zesnulou zpěvačku připomínáme záznamem koncertu z festivalu Khamoro

12. březen 2019

Ve věku 64 let zemřela v úterý 12. března Věra Bílá. Na přelomu tisíciletí byla nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, před lety vyprodala pařížskou Olympii a v Bílém domě zpívala americkému prezidentovi Billu Clintonovi.

Její jedinečný hlas si můžete připomenout při poslechu záznamu z 30. května roku 2015, který pořídil Český rozhlas na galakoncertě festivalu Khamoro v pražském klubu SaSaZu. Při jednom z jejích posledních veřejných vystoupení ji doprovodila skupina Kale, kapela, s níž se nejvíce proslavila.

Bílá se narodila 22. května 1954 v Rokycanech v muzikantské rodině Giňů. Nejprve zpívala na rodinných slavnostech, svatbách a zábavách s cimbálovou muzikou svého otce Karola Gini. Širšímu publiku objevila Bílou zpěvačka Zuzana Navarová. Díky ní a také díky česko-francouzskému manažerovi Smetanovi se Bílá se skupinou Kale zařadila mezi velké hvězdy etnické hudby.

Čtěte takéZemřela Věra Bílá. V Bílém domě zpívala Billu Clintonovi, vyprodala i slavnou pařížskou Olympii

„Byl to jeden z největších talentů u nás, a to nemyslím jenom mezi romskými muzikanty, ale obecně. Ona měla pod vedením manažera Jiřího Smetany rozjetou ohromnou kariéru, ale bohužel ji to moc nezajímalo. Měla všechny předpoklady s výjimkou jednoho, ale strašně důležitého - a to byla pracovitost a spolehlivost,“ řekl hudební kritik Jiří Černý.

autoři: Zdeněk Přidal , iROZHLAS.cz .cz | zdroj: ČTK
Spustit audio