Vendula Chalánková se umí smát penězům, přestože sama kvůli nim spíš brečí

19. leden 2017

Výstava komiksů brněnské umělkyně a performerky Venduly Chalánkové dostala název Smát se penězům. K vidění je do 5. března v Divadle Bolka Polívky. Jednotlivé stripy mají většinou více či méně absurdní pointu. Příběhy autorka vytváří obvykle podle svých vlastních zkušeností.

Na výstavě lze napočítat 26 komiksů, je některý pro autorku nejoblíbenější? „Úplně ten poslední, novoroční,“ sděluje Vendula Chalánková, „že je nejnovější a letošní. Jsem v něm vyobrazená v tričku, které mám na sobě i na vernisáži, je to takové slavnostní tričko.“ Všechny komiksy, jak potvrzuje jejich autorka, jsou inspirovány reálnými zážitky z jejího života. Novoroční přání, které se stalo podkladem pro zmíněný komiks, pocházelo z emailu a to, co je psáno u ilustrací, bylo skutečným obsahem elektronické pošty Venduly Chalánkové.

Výstava se jmenuje Smát se k penězům, směje se jim autorka skutečně?„Ne, to je tu také vysvětleno v komiksu, že já jsem spíš typ, který kvůli penězům brečí,“ svěřuje se výtvarnice, „občas se mi jich nedostává, tak to mě vždycky rozbrečí.“ Komiksy obvykle znázorňují rozhovor dvou osob. Postavičky jsou vystříhané z barevných papírů a nalepené na jeden velký arch. Mají jednoduché tvary a žádný obličej a jsou typické právě pro oblíbený styl brněnské umělkyně.

03784282.jpeg

Tvorba Venduly Chalánkové inspirovala tři divadelnice: Nikolu Zbytovskou, Barboru Seidlovou a Danielu Zbytovskou ze souboru Maléhry Komiksy tvoří při jejich vystoupení jakousi zadní projekci a kulisu, předěl. Komiks má svůj vlastní prostor, aby se divákům nemísil, a vždy nějak koresponduje s tématem představení, které se zrovna četlo: „Je to takový oddech, že pokud je něco třeba vážnějšího, tak na diváka to trošičku zapůsobí, aby to z něho spadlo, aby se sám sobě mohl trochu zasmát. Jsou tam naše zážitky, naše pocity a naše dojmy, naše strasti, setkání a tak dál. Člověk začíná filozofovat většinou, když sedí třeba v kavárně nebo někde v letní restaurační zahrádce a vedle něho někdo sedí někdo další, něco pronese, a pak o tom začne přemýšlet,“ shodují se v odpovědi všechny tři herečky.

Spustit audio