Velký letní Copenhagen Jazz Festival 2018. Brad Mehldau, Rokia Traoré, Jenny Hval a Horse Orchestra (1/2)

16. červenec 2018

Letní jazzový festival v Kodani existuje od roku 1979 a patří mezi jeden z největších v Evropě. Letošní 40. ročník probíhal od 6. do 15. července 2018. Během těchto deseti dní se uskutečnilo více než 1300 oficiálních koncertů ve zhruba 120 koncertních místech. Jazz v tuto dobu naprosto ovládá dánskou metropoli. Hudba se nehraje jen v klubech a koncertních sálech, ale ozývá se ze všech koutů města, z přístavů, parků i z lodí.

Festival otevřel americký pianista Brad Mehldau se svou kapelu. Oficiální zahajovací koncert se již tradičně konal ve Velkém sále Dánského rozhlasu. Návštěva této moderní koncertní síně je zážitek sama o sobě. Jeho rozloha odpovídá bez přehánění ploše 4 fotbalových hřišť a místnost pojme až 1800 lidí. Sál si i přes svou obrovskou kapacitu uchovává intimní atmosféru. O perfektní akustiku se postaral japonský zvukový architekt Yasuhisa Toyota, který mimo jiné spolupracoval i na hamburském koncertním domě Elbphilharmonie. Unikátní dřevěný interiér sálu navrhl francouzský architekt Jean Nouvel.

Koncertní sál kodaňského rozhlasu (DR Koncerthuset)

Brada Mehldaua doprovázel Larry Grenadier na kontrabas a Jeff Ballard na bicí. Kapela hrála nejen skladby z posledního alba Seymour Reads the Constitution!, které vyšlo v tomto roce, ale i řadu nových skladech a několik věcí ze starších alb. Bylo krásné slyšet naživo tak vyzrálé hudebníky, kteří se nemusí předvádět a zkrátka hrají skladby tak, jak si to hudba sama žádá. Koncert byl velmi dynamický a měl pozitivní ohlasy u publika, které si vyžádalo dva přídavky. Trio má velmi zajímavou vzájemnou alchymii – Brad Mehldau je intelektuální pianista a v jeho uvolněné hře nalezneme vlivy nejen jazzové ale i klasické hudby od Bacha až po Messiaena. Larry Grenadier předvedl fenomenální sóla, která publikum náležitě ocenilo. Jeff Ballard umí zahrát i velmi divokým až naturálním způsobem, nicméně v této kapele hraje uvolněně a funkčně.

Brad Mehldau Trio. Zleva: Larry Grenadier, Brad Mehldau, Jeff Ballard

Jedním z nejoblíbenějších koncertních míst letošního festivalu je open air scéna Jazz by the sea na nábřeží Islands Brygge přímo v centru města. Koncertní místo si vydobylo svou popularitu nejen tím, že posluchačům nabízí úžasný výhled na kodaňský přístav, který každý večer při západu slunce ještě zkrásní, ale chytlavě sestaveným hudebním programem, ve kterém pořadatelé dali prostor i africkým hudebním hvězdám.

Rokia Traoré na Kodaňském jazzovém festivalu 2018 (Copenhagen Jazz Festival 2018)

Na této scéně vystoupila třetí den festivalu i malijská zpěvačka a kytaristka Rokia Traoré se svou šestičlennou kapelou. Rokia, jako dcera ambasadora, měla šanci cestovat a poznat řadu kultur, což se projevilo v její tvorbě. Její hudba má taneční charakter a je postavena převážně na afrických rytmech. Rokia zpívá v západoafrickém jazyce Bambara a ve francouzštině. Její podmanivý hlas a charismatický projev naplnil prostor pozitivní atmosférou a kapele se podařilo roztančit velkou část publika.

Jazzové koncerty se konají i v místních kostelích, a to i přesto, že se nejedná o církevní hudbu. Například norská zpěvačka Jenny Hval zahrála se svým projektem v kostele Brorsons Kirke. Tato avantgardní umělkyně ve svých nonkonformních vystoupeních kombinuje hudbu s poezií, projekcemi a prvky experimentálního divadla. Její tvorba je inspirována genderovou teorií, filozofií a psychoanalýzou. Jenny Hval na koncertě doprovázelo mimo jiných norské žesťové duo Streifenjunko. Výsledkem bylo po všech stránkách dobře vystavené experimentálně popové vystoupení. Jeden elektronický beat střídal druhý. Hlas Jenny Hval si plul prostorem a hudbu dokreslovala artová videoprojekce.

Jenny Hval

Další kapela, která nemá daleko k osobitým extravagantním vystoupením, je skandinávská sestava Horse Orchestra. Jedná se o společný projekt sedmi hudebníků, pro který skládají všichni členové. V kapele hraje norský trumpetista Erik Kimmestad, islandský saxofonista Ingimar Andersen, švédský trombonista Petter Hangsel a norský tubista Kristian Tangvik. Rytmika je ryze dánská - na piano hraje Jeppe Zeeberg, na kontrabas Nicolai Kaas Clæsson a na bicí Rune Lohse. Hudba této kapely je avantgardní a inspiruje se mnoha žánry, nejvíce asi neworleanským stylem. V jejich tvorbě můžeme najít spoustu vtipů, na což odkazuje i název projektu, který v překladu znamená Koňský orchestr nebo Orchestr, který dělá koniny.

Horse Orchestra
autor: Luboš Soukup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.