Velhartice otevřely nový prohlídkový okruh, návštěvníci se stanou detektivy

4. květen 2024 17:04

Hrad Velhartice na Klatovsku otevřel nový prohlídkový okruh. Návštěvníci se díky němu stanou badateli a společně s průvodcem budou rekonstruovat historické události spojené s převozem korunovačních klenotů z Karlštejna do Velhartic v době po husitských válkách.

Jen jednou v historii byly české korunovační klenoty neoprávněně převezeny a ukryty na soukromém šlechtickém sídle. Stalo se to v době po husitských válkách, kdy Menhart z Hradce ukryl poklad na hradě Velhartice. A právě tuto událost zde připomíná nový interaktivní prohlídkový okruh Šumavská klenotnice. Otevřen byl 30. dubna a návštěvníky zavede do dosud nepřístupných prostor, kde budou spolu s průvodcem bádat a odkrývat tento málo známý příběh.

„Bereme návštěvníky na takové pátrání, kterého se stanou součástí. Dáváme jim indicie, vysvětlujeme, ale necháme je i přemýšlet nad historickými fakty a činit rozhodnutí. Využíváme přitom postupy experimentální archeologie, jelikož o řadě událostí nemáme přesné informace,“ vysvětluje kastelán Matěj Mejstřík. Na konci prohlídky se lidé sami rozhodnou, do jaké míry bylo tehdejší jednání Menharta z Hradce ospravedlnitelné.

Hrad Velhartice

Komentovaná prohlídka Šumavská klenotnice je závislá na interakci návštěvníka a průvodce a na její absolvování je třeba mít alespoň základní historické znalosti. Proto se doporučuje až dětem od 12 let. Prohlídka se ve Velharticích koná vždy jednou denně, maximální kapacita je 12 osob.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio