„Vejce jsou takový výmyk,“ říká o své sbírce Olga Stehlíková

12. duben 2018
Liberatura

Vejce/eggs Olgy Stehlíkové se nedají popsat úplně snadno – je to česko-anglická sbírka, ale taky stejnojmenná LP deska. I když jde o texty velmi krátké, můžete se u nich „zaseknout“ na hodně dlouhou dobu a pořád nacházet nové a nové významy.

„Vejce považuju za takový výmyk ze své tvorby, takže bych skoro řekla, že druhá sbírka mě teprve čeká,“ směje se Olga Stehlíková. Poukazuje tím na to, že vejce/eggs nejsou tak úplně standardní básnickou sbírkou – najdete tu 101 hravých bilingvních básnických miniatur, které doprovází i stejnojmenné elpíčko. „Kuplety jsou původně vážná forma, ale v mé knize je to hodně odlehčené. Vždycky jsem chtěla, aby bylo na té malé ploše víc významů, ideálně víc než dva,“ říká k tomu Olga. K nacházení dalších významů při čtení výrazně pomáhají právě i anglické verze básní, které z podstaty věci nejsou a ani nemohou být přesným překladem těch českých.

Že jsou vejce/eggs výrazně jiné než její debut Týdny z roku 2014, je zřejmé na první pohled. „Asi jsem cítila trochu vyčerpání z básnických forem, ať už vlastních, nebo těch, které jsem četla. Připadalo mi, že se to sobě navzájem velmi podobá. Přála jsem si psát něco úplně jiného. Předchozí básně byly delší, byl tam většinou nějaký příběh, v podstatě to byl souvislý text. Měla jsem chuť udělat něco krátkého, ale o to plnějšího, kde bude podstatné každé slovo, kde si s tím dám na malé ploše maximální práci. Zajímalo mě, jestli to svedu, jestli to ustojí celou knihu,“ vysvětluje Olga Stehlíková.

Liberatura s Olgou Stehlíkovou: Až si to přečtou dcery, řeknou, že jsem blázen

Olga Stehlíková

V literárním provozu se pohybuje už velice dlouho, Olga Stehlíková totiž pracuje jako literární redaktorka, kritička. Básnický debut vydává až ve svých sedmatřiceti letech. Jmenuje se Týdny a podle nás je to možný adept na cenu Magnesia Litera v poezii. Proč ale tak pozdě?

Ne zcela tradiční sbírka vejce/eggs vyšla v ne zcela tradičním formátu – je to poměrně velký, čtvercový sešit v kroužkové vazbě a uprostřed má vyraženou díru ve tvaru vejce. „Kroužková vazba je tam proto, aby se ta knížka dala ničit nebo využívat podle přání čtenáře. Může si z toho sestrojit nějaký dílčí celek, subsbírku, která ho bude opravdu bavit, třeba si složit pár básní do peněženky nebo pod polštář,“ navádí Olga čtenáře.

Poslechněte si celý rozhovor s Olgou Stehlíkovou i ukázky ze sbírky i desky vejce/eggs.

 

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.