Vedení Služeb města Pardubic čelí podezření ze spekulativního nákupu pozemků

22. listopad 2017 14:40

Člen představenstva Služeb města Pardubic a zastupitel prvního městského obvodu za hnutí ANO Karel Hron koupil před dvěma lety pozemky za milion korun. Následně je daroval své tchyni, která je prodala Službám města za pět milionů korun.

Na případ dnes upozornili zastupitelé opoziční ODS. Primátor města Martin Charvát z hnutí ANO následně začal situaci řešit.

Jedná se o kus lesa u Černé za Bory a znalecká cena toho pozemku je 300 tisíc. Karel Hron je ale kupoval v exekuční dražbě a zaplatil necelý milion. Služby města pozemek od tchyně odkoupily za pětinásobek ceny.  O transakci rozhodovalo pětičlenné představenstvo, ve kterém sám Hron sice nehlasoval, nikomu ale neřekl, že jde o pozemky jeho tchyně.

Zpráva je podle Hrona zmanipulovaná

Karel Hron na situaci zatím nereaguje, odpovídá pouze formou SMS zprávy s tím, že oficiální vyjádření pošle do konce týdne. Zatím pouze napsal, že zpráva je podle něj zmanipulovaná a že za stejnou cenu mohla jeho tchyně prodat pozemky i soukromému majiteli.

Na situaci upozornila opoziční ODS, zastupitel za ODS Karel Haas už o nevýhodném nákupu pozemků informoval i ostatní zastupitele a bude požadovat odvolání všech členů představenstva i dozorčí rady a vypracování nezávislého právního posudku.

Vedení města připravuje razantní kroky

Primátor Martin Charvát z hnutí ANO se o situaci dozvěděl dnes a okamžitě za zítřek svolal mimořádné jednání rady a navrhne odvolání Karla Hrona z představenstva Služeb i ze zastupitelstva prvního městského obvodu. Zadá také vypracování nezávislého auditu. Jak sám řekl, očekává, že výsledky té kontroly povedou k tomu, že podá trestní oznámení.

Dnes navíc na mimořádném jednání pardubického stranického předsednictva  navrhne vyloučení Hrona z hnutí ANO. K těmto krokům se dnes přidala i koalice, náměstek Jakub Rychtecký z ČSSD řekl, že on navrhne také odvolání dalších dvou členů, kteří jsou v představenstvu služeb za sociální demokracii. Rychlost jednání souvisí také s tím, že už zítra je pravidelné zasedání zastupitelstva Pardubic, které samozřejmě musí některé kroky potvrdit a schválit.

Spustit audio