Věděl jsem, že musím být originální, jinak je to zbytečné, říká malíř a sklář Vladimír Kopecký

29. prosinec 2022

Malíř a sklář přemítá o tom, jak jeho tvorbu ovlivnil vážný úraz hlavy, proč chtěl vždycky dělat ošklivé sklo a že by umění mělo člověka zasáhnout.

Připravila: Martina Rasch
Zvukový mistr: David Dibelka
Natočeno: 2022

„Už v Kamenickém Šenově jsem řekl, že chci dělat ošklivé sklo. Sklo je překrásné a já nevím, jaký všecky vlastnosti je dobré mu přiložit. Na druhé straně, když se sejde moc všelijakého zpracovaného skla, tak je to dost často úplná hrůza. Je to příliš efektní, že tam nenacházím nic, co by mne skutečně zaujalo, než to počátečního ohromení, že se leskne. A tak jsem se chtěl dobrat k tomu, že to sklo jakože znehodnotím a tím ho udělám lepším. Koukatelnějším,“ vysvětluje malíř a sklář Vladimír Kopecký v podcastu Momenty.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související