Večer třísestrový

29. leden 2003

V rámci přehlídky "České divadlo 2002/03" uvedlo Městské divadlo Zlín Tři sestry a to hned dvakrát. Přesněji řečeno klasické Čechovovy Tři sestry v lehce netradičním hávu a jejich volné pokračování z pera jihoafrické autorky Rezy de Wet Tři sestry II.

Jak jsem již naznačila, nebyl Čechov pojat zcela tradičně, ale netradiční pohled nepřinesl tradičně nic příliš zajímavého. Základní režijní nápad přidat osobu vypravěče, který čte režijní poznámky a postavy v protikladu k čtenému konají něco zcela jiného byl sice zajímavý, ale brzy vyčpěl a zároveň s tím i zmizel, jakoby se sám omlouval za svoji dosavadní přítomnost. Text byl výrazně zkrácen, což při komorním vydání (hrálo se ve zkušebně Vinohradského divadla) hře jedině prospělo, ale ani v hereckých výkonech ani ve scénografii či jiných složkách nepřinesla inscenace nic převratného. Snad jen otázku: Proč už zase někdo dělá Tři sestry?

Tři sestry II

Tři sestry II měly v tomto směru své opodstatnění, které by se dalo nazvat zajímavým dramaturgickým tahem. Děj hry navazuje na Čechova s pauzou přibližně 15ti let. Všichni zestárli, do Ruska přišly "rudé hordy" a z Mášiny avantýry s jistým generálem mohou nastat celé rodině "rudé" nepříjemnosti. Je třeba se jet ukrýt do Moskvy. Ano. Do Moskvy! Tolik let si to přáli a teď najednou téměř nemají sílu tam jet, ale nakonec jedou. Škoda. Kdyby mohli a nejeli, byl by konec efektnější. Ale nechci autorce nikterak vyčítat rozhodnutí, že třem sestrám nakonec cestu do Moskvy dopřeje. Ostatně Máša už si tam pár let užívala, tak proč by měly být zbylé dvě šizeny?! Šizen by však neměl být ani divák. Po stránce textu jistě nebyl, ale inscenace nepřináší nic zvláštního. Snad jen jistou rozpačitost zda jde o komedii, parodii anebo o vážný pokus o volné pokračování. Stále jsme na vážkách. Velmi zajímavá je ovšem scénografie. Uprostřed jeviště je jakýsi pokojíček pro panenky, ve kterém se vše odehrává a který se v průběhu hry pomalu rozkládá až zbudou jen holé konstrukce a nakonec nic - prázdný prostor, kde zatýkají stařičkého Veršinina a v němž stará sklerotická Amfisa vzpomíná či blouzní o třech malých holčičkách. Vtipným momentem jsou jistě diapozitivy a citáty, které jsou pouštěny v začátku první i druhé půle inscenace pod sloganem "Minule jste viděli".

Tři sestry II

Zlínský třísestrový exkurz do Čechova i nečechova je však každopádně zajímavým projektem, který by se i v budoucnu měl uvádět takto pospolitě. Tři sestry II by měly být pro příště po anticku povinnou odpočinkovou "satyrskou hrou", až zase někdo uvede místo tří tragedií Tři sestry.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio