Večer tříkrálový na Křivoklátě

20. srpen 2005

Mnoho hradů a zámků ožívá v létě různými divadelními, hudebními či jinak kulturními produkcemi. Nejinak je tomu na Křivoklátě, kde tento týden hraje Ty-já-tr po večerech Shakespearův Večer tříkrálový v režii Jaromíra Janečka.

I když je soubor prostoupen pár profesionály, jde o představení spíše amatérské, ale atmosféra stmívajícího se hradu zaplaší veškeré špatné pocity a vy se už jen bavíte skvělou komedií velkého mistra. Hraje se na druhém hradním nádvoří, které je velmi členité, což každého divadelníka (ba i filmaře) svádí k využití každého koutku, každého balkónku, okénka, vrátek, vrat a brány. A tak postavy opravdu rozehrávají celý prostor, který nepotřebuje ani jediného dalšího scénického prostředku k dotvoření. Zleva přichází se zvučným hlasem Orsino Vojtěcha Dyka, zprava Olivie (K. Bruderová či L. Valentová). Tím je dáno základní rozvržení prostoru. Nicméně jako v každé komedii nejsou hlavními postavami milovníci, ale spíše veškerá ta komická drobotina. To hlavní se tedy děje uprostřed: zde probíhají pitky, bitky a taškařice rytířů Tobiáše Říhala a Ondřeje Třasořitky s Marií, tady se naparuje Malvolio, skvěle rozehraný Jiřím Pěkným, tady zpívá, rozesmívá i dojímá Šašek Aleše Říhy, jehož komika není z rodu prvoplánových nakopzadků, a tím přesně vystihuje filosofičtěji zaměřeného šaška Shakespearova. Do toho tu prožívá své strasti Viola Lenky Zahradnické, která oslňuje nejen svým půvabem, ale především skvěle sehraným partem "kalhotkové" role.

Křivoklát

Pokud i vy holdujete hradním představením, máte na Křivoklátě poslední možnost tento víkend. V sobotu noční představení od 22 hodin zakončené ohňovou show, a v neděli derniéra od 19:30. V případě deště se samozřejmě nehraje.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.