Ve výrobně skleněných foukaných ozdob mají v těchto dnech plné ruce práce s vánoční kolekcí

19. duben 2023 08:23

Přestože jaro začalo teprve před pár týdny a mnozí z vás ještě ani nezačali plánovat letní dovolenou, ve výrobnách foukaných skleněných ozdob už myslí na Vánoce. Naplno se totiž rozjíždí výroba nových kolekcí. 

Platí to i v jedné z výroben ve Dvoře Králové nad Labem. Tahle společnost letos na trh dodá zhruba 200 tisíc kusů ručně vyrobených ozdob, půjde především o tradiční koule, olivy nebo rakety.

Čtěte také

Spolumajitelka firmy Romana Juklová mne zavedla na takzvanou foukárnu, kde se vyrábí základní tvary vánočních ozdob. „Jak vidíte, jedna pracovnice právě vyrábí hrušky na vánoční trh, další fouká do forem a třetí vyrábí volné tvary.“

Přecházíme do další části výroby a to je stříbřírna. Paní Iveta má před sebou průhledné skleněné kouličky. „Do každé kouličky vstříknu stříbro, většinou je to nějakých 5 mililitrů. Vedle je vana s teplou vodou, která má 52 stupňů Celsia. A tam s tím třikrát nebo čtyřikrát zatřepu.

A z bílých, průhledných, skleněných kouliček jsou rázem stříbrné, neprůhledné.

Čtěte také

Přešel jsem do místa, kde se ozdobičky barví. A hned mne zaujaly ty zbarvené černě. „Měl to být původně tučňák, ale jelikož se to začalo podobat spíše kosům, tak tomu říkáme kosáci, usmívá se Jitka.

Malá černá ozdůbka s oranžovým zobáčkem. „Konkrétně tuhle malou ozdobičku musím vzít minimálně osmkrát do rukou, to je takový základ. Než zaschnou jednotlivé barvy. Takže ta práce se spíše počítá na hodiny, vysvětluje Jitka.

V rodinné firmě OZDOBA CZ ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku letos vyrobí zhruba 200 tisíc vánočních ozdob.

Spustit audio

Související