Ve věku 95 let odešel skladatel Karel Husa. Poslechněte si jeho vyprávění v pořadu Osudy

16. prosinec 2016

Nabízíme vám k poslechu pětidílné Osudy, které jsme s Karlem Husou natočili a vysílali u příležitosti jeho 90. narozenin v roce 2011.


Karel Husa (7. 8. 1921 – 14. 12. 2016)
Americký skladatel, dirigent a pedagog českého původu.

Karel Husa byl pražský rodák, bydlel v Bubenči v domě, v němž dnes v přízemí sídlí Kabinet hudební historie Akademie věd České republiky. Rodiče si přáli, aby z něho byl inženýr, ale zasáhla druhá světová válka, došlo k uzavření vysokých škol a mladého studenta techniky zachránila před totálním nasazením jeho láska k hudbě. Šel studovat na Pražskou konzervatoř, kde byli jeho spolužáky Václav Neumann, Otmar Mácha, Jan Rychlík a jeho pedagogy Jaroslav Řídký (skladba) a Pavel Dědeček (dirigování).

O životě s hudbou a v hudbě bylo rozhodnuto, Karel Husa pokračoval ve studiích ještě ve Francii (skladbu u Arthura Honeggera a Nadii Boulangerové a dirigování u Andrého Cluetense a Jeana Fourneta), do své vlasti se ale už nevrátil. Mezitím se oženil a i s rodinou přesídlil do USA, kde dostal nabídku učit hudební teorii a skladbu na prestižní Cornell University a setrval tam pak téměř 40 let.

Karel Husa je autorem dvou symfonií, pěti smyčcových kvartetů, z nichž za Třetí získal v roce 1969 Pullitzerovu cenu, a řady dalších komorních děl. Rovněž vokálně-instrumentální Apoteózy Země, Amerického Te Deum a baletu Trojské ženy. Mnoho skladeb vytvořil pro typické obsazení amerických dechových orchestrů – v této verzi se dočkala kolem osmi tisíc provedení i jeho zřejmě nejznámější skladba Hudba pro Prahu 1968, kterou zkomponoval jako výraz protestu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

V mezinárodním kontextu je Karel Husa pokládán za jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů přelomu tisíciletí, tuzemské publikum se s jeho hudbou ale mělo možnost šířeji seznámit až po roce 1989. V roce 1990 se s velkou slávou vrátil do Čech dirigovat Hudbu pro Prahu 1968 a v jeho původní vlasti se mu dostalo náležité pozornosti i ocenění korunovaného Medailí Za zásluhy 1. stupně udělenou skladateli v roce 1995.

autor: wd
Spustit audio