Ve věku 49 let náhle zemřel ostravský spisovatel Jan Balabán

23. duben 2010
Zprávy , Zprávy

Ve věku 49 let dnes zemřel jeden z nejvýznamnějších českých prozaiků, ostravský spisovatel Jan Balabán. Čtenáři ho znají například z románu Kudy šel anděl nebo z povídkových knih Středověk a Boží lano. Jeho sbírka Možná že odcházíme získala cenu Magnesia litera a byla nominována na Státní cenu za literaturu. Adaptace jeho děl byly také nedílnou součástí vysílání Českého rozhlasu.

Server aktuálně.cz, který o jeho úmrtí informoval, připomněl, že nejčastějším a nejoceňovanějším žánrem ostravského solitéra byla existenciální povídka a často byl označován za autora, který píše o ztroskotancích a o zoufalých existencích v mezních životních situacích. Sám to ale odmítal s tím, že smrt a bolest je jedno ze základních paradigmat, jež činí život smysluplným, uvedl server.

Prozaik, publicista a překladatel Jan Balabán se narodil 29. ledna 1961 v Šumperku na Olomoucku, většinu života strávil v Ostravě. Na olomoucké univerzitě vystudoval český a anglický jazyk. Po ukončení studia pracoval jako překladatel ve Vítkovických železárnách, později jako překladatel na volné noze. Od roku 2007 pravidelně přispíval do časopisu Respekt.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio