Ve Stavovském divadle v Praze zazní Schubertova Zimní cesta. Cyklus 24 písní interpretují Jiří Hájek a Zdeněk Klauda

6. leden 2023

Neděle 8. ledna bude ve Stavovském divadle v Praze patřit písňovému repertoáru. Od 19 hodin se uskuteční mimořádný koncert, na kterém se představí sólista Opery Národního divadla a Státní opery, barytonista Jiří Hájek, který za klavírního doprovodu Zdeňka Klaudy přednese písňový cyklus Franze Schuberta „Zimní cesta“.    

Tento cyklus, který skladatel napsal rok před svou smrtí (1827), je dnes považován za jedno z nejpůsobivějších děl romantické písňové tvorby. V oblouku 24 baladických písní na slova básníka Wilhelma Müllera je vylíčena pouť neznámého tuláka zimní krajinou. Míval hlavu plnou ideálů a plánů do budoucna, zasáhla ho však nešťastná láska. Zdrcen, bez smyslu života, se rozhodne opustit vše, čemu dosud přikládal význam. Prochází zimní krajinou symbolizující obraz zraněné lidské duše, utrpení, samoty, smutku a nostalgie. Během této cesty ale vzpomíná i na šťastnější chvíle svého života, které byly spojené s přírodou, především v těch hřejivějších, jarních měsících.

Je to pro mne pěvecká výzva, je potřeba si rozložit síly. Je to jako kdybych zpíval velkou roli, jen je to zkoncentrovanější. Písně ale mají tu výhodu, že v nich můžete občas malinko ubrat a tím pádem se ty síly dají nastřádat. Ale ubrat sílu ve volumenu neznamená ubrat intenzitu ve výrazu a tím pádem i v určité sdělnosti. To se nevylučuje.
Jiří Hájek

Čtěte také

I když je Zimní cesta dramatickým monologem jedné postavy, soustředěným na její vnitřní svět, dokáže silně zapůsobit na city a fantazii posluchače, a tím umocnit celkový zážitek. Její kouzlo, což platí pro Schubertovu písňovou tvorbu obecně, spočívá ve zdánlivé jednoduchosti. Právě Schubert totiž dokázal vyjádřit hluboké emoce těmi nejjednoduššími prostředky. „Píseň je drobnokresba a je pro posluchače nesmírně důležité, aby byli schopni vnímat jednotlivé detaily. Máme čtyřiadvacet písní, čtyřiadvacet různých charakterů, takže i pro klavíristu je to výzva. Je nesmírně důležité si v hlavě rozvrhnout koncept a přesně vědět, ve které části té cesty se v danou chvíli nacházíte“, doplňuje Zdeněk Klauda.

Schubertovy písně byly v jeho době zpravidla premiérovány v rámci soukromých koncertů, které se odehrávaly v domácím prostředí, pro dobré přátele a znalce umění, často se samotným autorem u klavíru. Tato intimita bude navozena i ve Stavovském divadle, kde posluchači budou sedět přímo na jevišti v bezprostřední blízkosti obou protagonistů večera.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související