Ve srovnání s Unií je u nás chudých mladých lidí málo. Někteří se zadluží už v dětství, upozorňuje Daniel Hůle

Jen jeden a půl procenta mladých lidí ve věku mezi 18 až 24 lety je podle Eurostatu v Česku ohroženo chudobou. V celé Evropské unii je to přitom 11 procent mladých. Proč jsme na tom ve srovnání se zbytkem Evropy tak dobře, zjišťovala Tereza Beránková z ekonomické redakce.

Eurostat považuje za mladé lidi ohrožené chudobou ty, kteří žijí v domácnosti, jejíž průměrné čisté příjmy na hlavu nedosahují ani 60 procent mediánu. To znamená, že když mladí Češi bydlí s rodiči, kteří mají oba nějaký příjem, tak zpravidla mezi ohrožené chudobou nespadnou. Česká republika pak vychází ve statistikách solidně.

Automatky: Žádné kroužky ani ovoce pro děti. Proč českým samoživitelkám hrozí chudoba?

Matka s dítětem - dítě - máma

Dana Pavlousková před rokem založila neziskovou organizaci s názvem Klub svobodných matek a stejnojmennou facebookovou skupinu, kde se aktuálně sdružuje více než 7000 žen. V květnu letošního roku zaujala pozornost médií a veřejnosti výsledkem průzkumu Jak se žije matkám samoživitelkám v ČR. Dana Pavlousková přijala pozvání do Automatek.

Nicméně mladých, které ohrožuje chudoba, může být víc, jen se nedostali do statistik Eurostatu.

Třeba podle průzkumu agentury Median pro Charitu Česká republika ohrožuje chudoba víc než pětinu mladých lidí od 18 do 30 let, tedy výrazně víc, než kolik uvádí Eurostat.

Podle sociální analytičky Martiny Veverkové z Charity jde většinou o lidi, kteří už třeba v dětství byli svědky toho, jak se jejich rodiče musí zadlužit, nebo že přišli o práci: „Lidé s negativními zkušenostmi z dětství si tuto zkušenost nesou s sebou. Rodiče se snaží dětem pomoct většinou až v krizové situaci, nepodporují je třeba ve vyšším vzdělání.“

Česko je taky známé také velkým počtem lidí v exekuci. Podle Mapy exekucí to v roce 2017 bylo víc než 860 tisíc lidí. Se splácením svých dluhů mají problém také mladí Češi. Ze všech lidí v exekuci je zhruba každý osmý ve věku od 18 do 29 let.

Podle Daniela Hůleho z neziskové organizace Člověk v tísni se podíl takových lidí zvyšuje s jejich věkem: „Celá řada produktů je zraňujících a tito lidé se nechovají obezřetně nebo opatrně. Hodně mladých lidí se zadluží už jako děti a táhne se to s nimi do dospělosti.“

Spustit audio