Ve spolupráci s režisérem Mariánem Peckem uvede Moravské divadlo inscenaci Petr a Lucie

19. leden 2018

Dramatizaci jedno z nejvýznamnějších děl světové literatury 20. století uvede dnes v premiéře Moravské divadlo. V Olomouci se titul Petr a Lucie objevuje vůbec poprvé. Premiérově s místní činohrou spolupracuje i legenda nejen slovenského divadla, režisér Marián Pecko.

Režisér přiznává, že nabídku zinscenovat v Olomouci novelu Romaina Rollanda velmi rád přijal: „Je to pro mě velká čest, že jsem tu mohl pracovat, že mi bylo na pár týdnů půjčené Moravské divadlo, velmi si toho vážím.“

Marián Pecko je zakladatelem a dlouholetým uměleckým šéfem Bábkového divadla na Rázcestí v Banské Bystrici. Čeští diváci ho znají z inscenací, které nastudoval v Ostravě, Hradci Králové či Pardubicích. Protiválečná novela držitele Nobelovy ceny Romaina Rollanda vyšla v roce 1920 a u nás se dočkala několika komorních dramatizací.

Šéf olomoucké činohry Roman Vencl přiznal, že text Petra a Lucie od dramaturgyně Jany Pithartové měl už dlouho v šuplíku. „Je to text, který vznikl před 12 lety. No a když jsme řešili možnost hostování pana Pecka u nás, nakonec jsme si na ten text vzpomněli a jsem moc rád, že pan pecko po přečtení scénáře nabídku přijal,“ uvedl.

V Inscenaci se objeví dva páry titulních hrdinů, vedle toho původního i dvojice ze současného světa. Petr a Lucie tak sto let po skončení první světové války vnášejí do známého příběhu napětí. Starší dvojici vymyslel režisér. „Sto let za určitých okolností neznamená žádný časový rozdíl. Lidé se musí mít pořád na pozoru a chránit, to co máme, a to je svoboda, demokracie, nezávislost, mírumilovný život,“ říká Marián Pecko.

Premiéru dramatizace novely Petr a Lucie uvede Moravské divadlo Olomouc dnes v 19 hodin. Nejbližší repríza je na programu 22. ledna.

autor: bam
Spustit audio