Včera, dne 20. srpna... Poslouchejte unikátní rozhlasovou hru

16. srpen 2018

V hlavních rolích uslyšíte Miroslava Krobota, Davida Novotného, Vojtěcha Dyka, Tatianu Vilhelmovou, Marka Holého, Lukáše Hlavicu... Premiéru, která je součástí projektu Znovu ’68, vysílá Český rozhlas na téměř všech svých stanicích v úterý 21. srpna po 10:00.

„Včera, dne 20. srpna…“. Tak začínalo stanovisko UV KSČ, z něhož se většina národa dozvěděla, že zemi obsadila vojska Varšavského paktu, a že se tak děje bez souhlasu vedení státu.

ROZHLASOVÁ HRA: Včera, dne 20. srpna

Vinohradská 12, budova Českého rozhlasu v roce 1968

Dramatický průběh 21. srpna 1968 v Československém rozhlase a kolem budovy na Vinohradské svědčí nejen o tom, jak důležitou roli rozhlasové vysílání tehdy ve společnosti hrálo. Je taky dokladem neokázalé statečnosti, kterou prokázali tehdejší zaměstnanci rozhlasu, když navzdory bezprostřednímu ohrožení zůstali v éteru. Premiéru, která je součástí projektu Znovu ’68, vysílá Český rozhlas na téměř všech svých stanicích v úterý 21. srpna po 10.00.

Rozhlasová hra k 50. výročí těchto událostí sleduje na pozadí úryvků z dobového vysílání jednání několika techniků, kteří se snaží udržet možnost nezávislého a pravdivého informování veřejnosti i po obsazení rozhlasu ruskými vojáky.

Dramatický průběh 21. srpna 1968 v Československém rozhlase a kolem budovy na Vinohradské svědčí o tom, jak důležitou roli rozhlas tehdy hrál. A taky o statečnosti, kterou prokázali tehdejší zaměstnanci, když navzdory bezprostřednímu ohrožení zůstali v éteru.

Hru po odvysílání 21. srpna 2018 v 10:00 najdete ještě následujících 14 dní na webu 1968.

Archivní záběry poskytla Česká televize. Další videa, fotografie a texty k srpnovým událostem roku 1968 najdete také na stránce projektu Toto století.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.