Vánoční den Eurorádia: Živě přenášené koncerty odvysílá 14 zahraničních rozhlasů

10. prosinec 2018

Přehlídku vánoční hudby přineseme v neděli 16. prosince a o svátečních dnech 23. – 29. 12. Společně s dalšími rozhlasy spojenými v Evropské vysílací unii se přeneseme na různá místa Evropy a Severní Ameriky při koncertech Vánočního dne Eurorádia.

Poprvé se tento rozhlasový radiomost konal v roce 1995 a od té doby se vždy na třetí neděli adventní spojují evropské i zámořské rozhlasy, aby svým posluchačům nabídly hodinové koncerty se širokým repertoárem hudby od gregoriánského chorálu přes tradiční vánoční písně a skladby po díla současná. Tímto programem tak jednotlivé národní rozhlasy spojují posluchače do jedné komunity a šíří poselství dobré vůle.

Ensemble 18+

Soubor Ensemble 18+ vystoupí 16. prosince ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice od 19:00 ve složení: 

Magdalena Malá (koncertní mistr), Martina Müllerová, Bohumila Bidlová – 1. housle
Tomáš Olšer, Lenka Nečasová, Blanka Karnetová – 2. housle
Jana Vavřínková – viola
Libor Mašek – violoncello
Ondřej Štajnochr – kontrabas
Vít Aschenbrenner – cembalo
František Langweil – lesní roh
Zdeněk Divoký – lesní roh   

První část koncertů nabízíme v neděli 16. prosince. Od 7 hodin zazní záznam koncertu z Lipska, na němž vystoupí Rozhlasový sbor Mittledeutscher Rundfunk, ve 12 hodin si ve zpožděném přímém přenosu poslechneme starou francouzskou hudbu z kanadského Montrealu, a to v podání barytonisty Huga Laporteho a souboru Clavecin en Concert Ensemble pod vedením Luca Beauséjoura. Z helsinského kostela Kalliose od 15 hodin ve zpožděném přímém přenosu přihlásí Finský barokní orchestr a tenorista Juho Punkeri. Ve večerních hodinách nabídneme dva koncerty: v 19 hodin vystoupí s klasicistním repertoárem ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice soubor Ensemble 18+ a houslista Ivan Ženatý a od 21 hodin se spojíme s Reykjavíkem a souborem Nordic Affect, který přinese barokní i soudobé vánoční skladby.

Neděle 16. prosince

7:00 Lipsko: Rozhlasový sbor Mittledeutscher Rundfunk

12:00 Montreal: barytonista Hugo Laporte a soubor Clavecin en Concert Ensemble

15:00 Helsinki: Finský barokní orchestr a tenorista Juho Punkeri

19:00 Praha: soubor Ensemble 18+ a houslista Ivan Ženatý

21:00 Reykjavík: soubor Nordic AFffect

Další koncerty z toho svátku vánoční hudby různých národů a kultur zazní ve vysílání Českého rozhlasu Vltavy od 23. 12. do 26. 12. od 7 hodin popřípadě od 6:30 v programové řadě Duchovní hudba. Nejprve zahraje flétnistka Michala Petri s Dánským národním vokálním ansámblem na koncertu v Kodani, o den později nabídneme hudební vystoupení z Lisabonu se souborem O Bando de Surunyo, následovat bude koncert ve švédském Tjörnu se Švédským komorním sborem a na den sv. Štěpána naši nabídku zakončíme v bulharské Sofii se souborem Silhouettes.

23. prosince
Kodaň: flétnistka Michala Petri s Dánským národním vokálním ansámblem

24. prosince
Lisabon: soubor O Bando de Surunyo

25. prosince
Tjörn:
Švédský komorní sbor

26. prosince
Sofie: soubor Silhouettes

Vánoční den Eurorádia: Houslista Ivan Ženatý a Ensemble 18+ zahrají v přímém přenosu

Houslista Ivan Ženatý

Třetí adventní večer přinese v přímém přenosu slavnostní koncert klasicistního komorního orchestru Ensemble 18+. Ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice s nimi jako host vystoupí houslový virtuóz Ivan Ženatý.

26. 12 . a 29. 12. vždy od 12:10 nabídneme v Poledním koncertu kantáty č. 1, 2, 3 a 6 z Vánočního oratoria BWV 248 Johanna Sebastiana Bacha z Mnichova. Zpívají Christina Landshammer, Ulrike Malotta, Julian Pregárdien, Andreas Wolf a Sbor Bavorského rozhlasu. Hraje Basilejský komorní orchestr, řídí Howard Arman.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka