Václavu Havlovi jsme říkali „ředitel zeměkoule“, vzpomíná novinářka Lída Rakušanová

29. listopad 2020

Novinářka a komentátorka Lída Rakušanová letos vydala knihu Svobodná v Evropě, v níž vzpomíná a bilancuje. „Pořád po mně někdo chtěl, abych vyprávěla o svém životě. Uvědomila jsem si, že vzhledem ke svým letům jsem asi svědek doby. Tím pádem jsem to měla promyšlené,“ říká o vzniku knihy v pořadu Hovory Jany Klusákové.

„Chtěla jsem psát otevřeně, ale nejsou to žádná odhalení, dokládá to historik Prokop Tomek,“ popisuje svoji knihu Rakušanová. 

Vzpomíná v ní na to, jak v roce 1968 emigrovala do Německa a jak od roku 1978 pracovala v redakci Rádia Svobodná Evropa.

Čtěte také

„To, že tehdejší americký šéf Svobodné Evropy Ross Johnson nabídl post ředitele československé redakce Václavu Havlovi v létě 1989, je pravda, alespoň to tak tehdy Milan Šulc interpretoval. A údajně to myslel docela vážně. Jenže my jsme hned věděli, že to Havel nevezme. Tak jsme to brali jako důkaz toho, jakou měl tehdy Václav Havel pozici,“ vypráví Rakušanová.

Lída Rakušanová - Svobodná v Evropě

A dodává: „Havel nám neustále psal a vysvětloval, jaký máme mít program vysílání. Co máme vysílat a co nemáme vysílat. My jsme mu pak už říkali ‚ředitel zeměkoule‘."

Rakušanová stále působí jako aktivní novinářka, její hlas mohou posluchači slyšet v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus.

Kde dnes tráví Lída Rakušanová většinu času? Jaký pro ni byl návrat z emigrace? Poslechněte si celé Hovory Jany Klusákové.

autoři: Jana Klusáková , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.