Václav Sojka, fotograf Českého Švýcarska: „Aby člověk našel hnízdo sokola, musí se naučit myslet jako on.“

3. srpen 2016

Tam, kde opouští Labe území Čech, rozkládá se pískovcové království Českého Švýcarska. Co si tamní krajina pamatuje, jak si s ní po letitém soužití rozumí a jak se dá její duše otisknout do fotografie vyprávěl Václav Sojka.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Ve správě Národního parku České Švýcarsko působí jako fotograf, ale podílí se také na ochraně místní unikátní kolonie sokola stěhovavého. Tohoto dravce, který byl v Čechách v sedmdesátých letech už vyhuben, sem pomáhal před lety navrátit. „ Aby člověk našel hnízdo sokola, musí se naučit myslet jako on“. Není to jednoduché, samička sokola sedí v tichu v jedné z tisícovek dutin zdejších skalních stěn a vůbec nemá zájem na tom, aby ji někdo uviděl nebo zaslechl. Pokud ale hnízdo najdeme, můžeme jej chránit. Jednou za čas je položeno tak, že se dá vyfotografovat. Například pomocí hvězdářského dalekohledu ze vzdálenosti sto, dvě stě až tři sta metrů, “ říká Václav Sojka, který dokáže bystrozrakého ptačího predátora zachytit i při velmi „rodinných událostech“ například při krmení mláďat.

Bez pětadvacetimetrové nylonové šňůry a horolezecké karabiny a smyčky se na své výpravy Českým Švýcarskem nevydá. „Cítit drsnou skálu pod prsty a dlaněmi je hluboký prožitek, díky němuž člověk s přírodou srůstá. Bojí se o zdraví a někdy o život, ale zároveň je to úžasné dobrodružství.“

03676349.jpeg

Žije tu od dětství a přírodu a krajinu zná jako málokdo, prochodil ji s několika kilogramy fototechniky v batohu, obhlédl z výšky jako zdatný horolezec, který má na svém kontě sto padesát prvovýstupů na zdejší skalní stěny a věže. V členitém terénu se lano hodí k překonání skalních prahů, pro přidržení na strmé stezce za mokra a námrazy nebo jako pojistka při fotografování na kraji exponovaného skalního masivu. Pomocí lana se také dá odtáhnout větev, která v záběru vadí, aby se posléze nepoškozená zase vrátila na původní místo. České Švýcarsko je totiž nejmladším ze čtyř Národních parků České republiky a přírodu na svém území chce zachovat v nedotčené podobě.

Divoké romantické Českosaské Švýcarsko okouzlilo během času řadu umělců. Ve svém cestopisu jej líčí Hans Christian Andersen, inspiraci tu našli Goethe i Wagner, své obrazy tu maloval Gaspar David Fridrich. Přes objektiv fotoaparátu se na zdejší přírodu dívá Václav Sojka. Jeho snímky najdeme v propagačních materiálech Národního parku České Švýcarsko, v desítce knižních publikací i v kalendáři, který správa parku každoročně vydává. Za fotografii Růžovského vrchu čnějícího z červánkové mlhy získal zlatou medaili Sdružení evropských profesionálních fotografů

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

autor: Renata Klusáková
Spustit audio