Václav Riedlbauch, ředitel Nadace Bohuslava Martinů

6. říjen 2014

Hostem Telefonotéky byl prof. Václav Riedlbauch, který se před rokem stal ředitelem Nadace Bohuslava Martinů.

Za krátký čas dokázal tuto instituci plně konsolidovat a dát jí přesně stanovený, demokratický řád. Využil přitom svých bohatých zkušeností z šéfování opery Národního divadla v Praze, z funkce ministra kultury České republiky, organizačního tajemníka hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze, pedagoga katedry Arts managementu Vysoké školy ekonomické a mnoha dalších.

Nadace Bohuslava Martinů je určena především k tomu, aby v rámci obecně prospěšného cíle, kterým je rozvoj české hudební kultury a hudebního života, všestranně napomáhala k poznávání, šíření a uplatňování díla zmíněného českého skladatele a k poznání jeho života i osobnosti.

Při plnění svého účelu podporuje tato nadace vydávání skladatelových děl, vznik vědeckých, literárních a publicistických prací se vztahem k jeho životu, dílu a době, dále podporuje vynikající interpretační výkony při provádění děl Bohuslava Martinů. Posláním této instituce je rovněž získávání pramenů a dalších dokumentů souvisejících s jeho tvorbou.

Václav Riedlbauch mluvil o chystaných Dnech Bohuslava Martinů, o koncertu ke stému výročí skladatelova přítele Josefa Páleníčka, o vydání knihy Jana Kapusty Neuvěřitelná kauza Martinů, hostování Národního divadla moravskoslezského v Praze a mnoha dalších akcí, které naplňují cíle, které si Nadace Bohuslava Martinů dala do svého vínku a úspěšně je naplňuje.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio