Václav Malý. Muž, který po revoluci odolal a nevstoupil do politiky, i když se to očekávalo. Musí to být silný charakter

3. květen 2017

Vysílání Telefonotéky jsme začali jednou z bezprostředních reakcí posluchačů na osobnost Václava Malého, světícího biskupa pražské arcidiecéze, kněze, signatáře Charty 77.

Je silný charakter vrozený, nebo je to otázka osobního úsilí, výchovy v rodině? Pan biskup vyprávěl o svém rodinném zázemí, o podmínkách, v nichž vyrůstal. Nemohla nepadnout otázka, zda ani jemu se nevyhnulo pádnější rodičovské pokárání a k čemu bylo.

Telefonotéku provázely legendy, op. 59 Antonína Dvořáka, nahrávka Pražské komorní filharmonie z roku 1996 s dirigentem Jiřím Bělohlávkem.

"Velmi si ho vážím," říká Václav Malý, "a opravdu mu ze srdce přeji, aby překonával těžký zdravotní stav a obdivuji jeho energii a jeho elán. Stojí teď v čele České filharmonie a výsledky jeho působení jsou znát. Díky Bohu za to!"

Biskup Václav Malý

Těšit se při poslechu záznamu Telefonotéky s biskupem Václavem Malým můžete mj. i na odpovědi na následující otázky posluchačů:

"Myslím, že po rodině je duchovní a kulturní působení jedním z nejdůležitejších faktorů na formování osobnosti člověka. Ač ateista, cítím deficit vlivu církve na společnost. Myslíte, že po církevních restitucích se tento vliv může díky menší závislosti církví na státě zvětšit?"

"Rád bych věděl, které knižní tituly pana biskupa v poslední době zaujaly."

"Jaký má pan biskup názor na toleranci křesťanství v muslimských zemích?"

"Pomohla by naší dnešní společnosti nějaká obdoba Charty 77? Co by musela zahrnovat?"

Biskup Václav Malý

"Bylo by zajímavé, " odpovídá pan biskup, "kdyby vznikla nějaká občanská iniciativa, která by opravdu důsledně sledovala respektování lidských práv na území naší vlasti. Nevím, jestli bychom se v současné době dali dohromady, protože to je známá věc, že v Chartě byli lidé všech možných názorových spekter, všech možných názorových tradic. Nevím, jestli by to bylo uskutečnitelné teď.

Myslím, že Charta sehrála významnou roli ve své době, ale že dneska je tolik občanských iniciativ věnujících se různým specifickým tématům, že je asi těžké, aby byla nějaká zastřešující iniciativa. Tady si kladu otazník.

Mě se na to občas lidé ptají, a říkám to tedy s plnou zodpovědností: já si velmi vážím těch různých iniciativ charitativních, lidsko-právních, ekologických, ale chybí tady třeba iniciativa, která by se nějak odborněji zabývala otázkami bezpečnosti a míru. To necháváme často jenom na veřejných představitelích, na ministerstvu obrany, případně na policii, ale tohle tady chybí. Je to vážně položená otázka a apeloval bych právě na občanskou společnost."

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.