Václav Hudeček: „Hrajte, jak je to napsaný“

2. březen 2021

Poslechněte si zkrácený záznam Návštěvy u Václava Hudečka a jeho paní.

V popředí české klasické hudební scény stojí již přes padesát let a čas mu nikterak neubírá na umění, a především na velkém charismatu. Když v roce 1967 přehrál v hotelovém pokoji Davidu Oistrachovi Paganiniho houslový koncert a Mistr jej odměnil slovy „moloděc“, pomyslel si, že zahrál špatně a tím návštěva končí. Jenže opak byl pravdou, a tehdy patnáctiletý Václav Hudeček se stal na čtyři roky Oistrachovým žákem. O jeho úmrtí se dozvěděl ve chvíli, kdy z domova odcházel nahrávat svůj první snímek pro Supraphon, Mendelssohnův houslový koncert. V Moskvě se se svým učitelem rozloučil před 14 dny a těšil se na další lekce…

Václav Hudeček

Také na to Václav Hudeček zavzpomínal, když na návštěvě stanice D dur pustil právě tuto nahrávku. Z jeho vyprávění je patrné, jak klíčovou roli v jeho životě sehrálo setkání s jednou z největších osobností hudby 20. století, legendou, která ovlivnila celé generace mladých houslistů. Jeho odkaz si Václav nese celý život, a to nejen ve vlastním hudebním projevu, ale také v činnosti, o níž se svou ženou Evou při návštěvě se zápalem povídají: pomoci mladým talentům v jejich dalším rozvoji, což nespočívá jen v předávání hudebních dovedností a zkušeností, ale také ve vytváření podmínek pro uplatnění talentu, materiálních a organizačních. Už 22 let se oba starají o nastupující generaci českých houslistů v Akademii Václava Hudečka v Luhačovicích, z jejíž líhně vyšly desítky a stovky špičkových houslistů, kteří si u Václava Hudečka (a také jeho nezbytných pomocníků, kolegů, jakými jsou houslista a skvělý pedagog Jiří Fišer či klavírista Lukáš Klánský) doplňují své dosavadní houslové umění o neocenitelné detaily a zkušenosti virtuosa, který s houslemi procestoval celý svět. Vítězové získávají mistrovské nástroje a smyčce a stejně jako řada dalších oceněných absolventů Akademie dostávají příležitost sólového uplatnění u spolupracujících orchestrů a organizátorů, ale také na festivalu „Svátky hudby v Praze – Václav Hudeček a jeho hosté“, jehož 27. ročník právě probíhá. Akademie Václava Hudečka dokonce vydala vlastní CD, na němž protagonista spolu se čtyřmi z nejznámějších frekventantů luhačovických kurzů hrají barokní hudbu – za doprovodu souboru Barocco sempre giovane uslyšíme Locatelliho koncert D dur a známý Vivaldiho koncert pro čtyři housle, kde se vedle Václava Hudečka představují Petr Matěják, Jakub  Junek a Jan Mráček.

Václav Hudeček se na návštěvě rozpovídal např. o nové ceně pro oblast klasické hudby, jejíž jedním z patronů je, o tom, jak pro zdraví houslisty je důležité míti “pavouka“, jak si uvědomuje zodpovědnost umělce v současné době za rozvoj společnosti, jak se obdivuje Bachovi či Beethovenovi, jehož hudbu interpretuje s vědomím slov hudebního skladatele Luboše Fišera: „Hrajte, jak je to tam napsaný“.

Eva a Václav Hudečkovi

Dvě dopolední návštěvy u Václava Hudečka a jeho ženy Evy, skvělé spisovatelky a nezbytné Venouškovy (jak mu něžně říká) inspirátorky, utekly doslova jako voda – také díky výborné kávě a nezbytným zákuskům, které paní Eva servírovala. Věřím, že tak utečou i vám, milí posluchači.

 

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio

Více z pořadu