Václav Boštík: Jsem na cestě jak poutník do nirvány

17. červen 2018

„Slova jsou těla myšlenek. Písmena stíny slov.“ Literárně-hudební pásmo z básní a úvah českého malíře poslouchejte on-line do 23. června 2018.

Dílo českého malíře Václava Boštíka je svědectvím o jedné důsledné i vyhraněné umělecké cestě 20. stoletím. Pro Václava Boštíka znamenala tvorba soustředěné kladení závažných otázek a své půl stoleté malířské pokoušení se vyslovit nevyslovitelné shrnul do prosté věty:

Hledám ztracený ráj, pokouším se nalézt východ z labyrintu, ve kterém žijeme a přiblížit se natolik k ráji, abych z něho alespoň něco zahlédl.

Václav Boštík se na veřejnosti po celý život nevyjadřoval jen skrze svá výtvarná díla, ale příležitostně také psaným slovem. Především úvahami a texty do katalogů svých výstav a různými postřehy a reflexemi, týkajícími se především výtvarného umění.

Zajímavý nález však učinil Boštíkův životopisec Martin Boštík, když v malířově pozůstalosti našel nedatovaný rukopis básnické sbírky „Slova jsou těla myšlenek. Písmena stíny slov.“ A právě básnické texty malíře Václava Boštíka a fragmenty jeho úvah tvoří vltavský Souzvuk.

Účinkují: Robert Jašków, Marcel Vašinka a Ivana Vondrovicová

Připravil: Miloš Doležal
Doprovází hudba Arvo Pärta, hraje Ulster Orchestra, řídí Takuo Yuaka
Režie: Tomáš Vondrovic

autor: Miloš Doležal
Spustit audio