Václav Bauman: Paci, paci, pacičky. Naprosto otevřená výpověď o hledání sexuální identity v době normalizace

23. květen 2022

Hořce humorná intimní výpověď o zrání a coming-outu v období normalizace: jak porozumět vlastní touze a přežít teror despotického otce stalinisty. Premiérovou Četbu s hvězdičkou z románu Václava Baumana Paci, paci, pacičky poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Účinkuje Aleš Slanina. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Aleš Slanina
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 14. 5. 2022
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Na sklonku osmdesátých let 20. století se začaly Pacičky šířit Prahou. Díky samizdatu Pražské imaginace způsobila kniha v dotčených kruzích takový poprask, že autor celý miniaturní náklad rituálně spálil na Parukářce. Následně si zvolil pseudonym podle číšníka v kavárně Slavia a text anonymizoval. V této podobě se stal zjevením na českém literárním nebi.

Ojedinělá, naprosto otevřená a ryzí výpověď o hledání sexuální identity v období normalizace. Sžíravě ironická, sebevražedně upřímná autobiografická novela otevřela jako první v českém literárním kontextu čtenářům svět homosexuální lásky. Humorný až tragikomický tón vyprávění dítěte týraného despotickým otcem stalinistou zachycuje oblast, kterou socialistická diktatura ostře potírala.

Spustit audio

Související