V zapadlé uličce

13. leden 2003

Řetězová ulice na pražském Starém Městě je patrně centrem mladých divadelníků. Z jedné strany zadní trakt Divadelní akademie múzických umění, z druhé studio Damúza. V těchto místech se v závěru loňského roku odehrály dvě události, které stojí za zaznamenání. Jedna z nich je velmi příjemná, druhá spíše naopak.

Začneme-li onou příjemnou, je to skutečnost, že po povodních, které do Studia Damúza vstoupily v srpnu studnou pod jevištěm, je tento prostor opět otevřen. Původně předpokládané jarní otevření se tak uspíšilo, a ačkoliv je sál dosud v lehce provizorním stavu, přeci jen již je hoden návštěvy.

Studio Damúza

Druhá, tedy ona nepříjemná událost se odehrála naproti. Pět dní před obnovenou premiérou Plešaté zpěvačky totiž kdosi ukradl kostýmy. V těchto místech nečekaný hyenismus však nedokázal herce odradit od plánované premiéry, a tak byla odehrána v původním aranžmá, ale v negližé.

Divadlo tedy opět dokázalo, že není závislé na ničem jiném než na dvou stranách jedné mince - na hercích a divácích. Ačkoli v negližé či v provizoriu, divadlo žije dál na obou stranách "Řetězovky".

autor: Filip J. Zvolský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.