V rámci Dne Země začali v Rakovníku uklízet potok i cyklostezky

16. duben 2013

Den Země připadá na 22. dubna. V Rakovníku už ale akce s ním spojené začaly, a to úklidem Rakovnického potoka. Na něm se podílí především studenti místních škol.

Asi třicet studentů z prvního a druhého ročníku Masarykovy obchodní akademie v pondělí uklízeli asi půlkilometrový úsek potoka a jeho břehů.

Před nimi svojí část uklidili i studenti průmyslové školy a po nich pokračovali ti z místní zemědělské školy. V Rakovníku zkrátka začaly akce spojené s Dnem Země.

„Na této akci se holky nepodílejí, jsou to kluci z 1. a 2. ročníků, kteří to mají vlastně místo tělocviku," říká ředitel rakovnické obchodní akademie Miloslav Blecha.


Rakovnický potok pramení ve Středočeském kraji, v Rakovnické pahorkatině, 1,5 kilometru jihovýchodně od obce Drahouš, ve výšce 569 metrů nad mořem a jeho tok měří 48 kilometrů. Patří do povodí Berounky.

Jeho škola se na úklidu Rakovnického potoka podílí poprvé, ale do akcí Dne Země, který připadá na 22. dubna, se podílí tradičně. Uklízeli v okolí školy nebo cyklostezku.

Studenti se také podíleli na obnově terasovité farní zahrady u kostela svatého Bartoloměje. Ta je registrovaná jako významný krajinný prvek a otevřená je jen dvakrát ročně.

Letos to bude poprvé právě v rámci Dne Země, a to 23. dubna odpoledne od jedné hodiny do půl páté. Aktivitu místních studentů, spolků i firem vítá i rakovnický starosta Zdeněk Nejdl z ODS:

Úklid Rakovnického potoka

„Jsme rádi, že jsou lidé, které zajímá stav a čistota a pořádek v Rakovníku.“

Vrátíme se ale k Rakovnickému potoku, jehož břehy prochází asi třicítka studentů s kýbly a pytli. Někteří se jím dokonce i brodí.

Na úklid potoka měli studenti vyčleněné dvě hodiny místo tělocviku, sedm pytlů odpadů ale naplnili za hodinu.

A jak řekli Petr z prvního a Michael z druhého ročníku, ani tentokrát nenašli nic výjimečného:

„Našli jsme odpadky, různě velké větve.“

Akce v rámci Dne Země budou v Rakovníku pokračovat až do 4. května. Vedle úklidu města a otevření Farní zahrady se chystají i různé soutěže, jarní procházka, exkurze, cyklovýlet nebo Den otevřených dveří místní botanické zahrady.

Spustit audio