V Rakovníku začíná krajská přehlídka amatérských divadelníků. Už po sedmatřicáté

13. březen 2013

Rakovník se ode dneška stane centrem divadla. V tamním Tylově divadle se představí devět amatérských divadelních souborů v dalším ročníku přehlídky Wintrův Rakovník - v pořadí už sedmatřicátém. Soubory z ní mohou postoupit na celostátní akci Divadelní PIKNIK Volyně.

Jak se divadlu v Rakovníku daří a proč přehlídka nese jméno slavného spisovatele Zikmunda Wintra?

„To byl spisovatel, který působil na rakovnickém gymnáziu,“ říká paní Běla. „Winter byl profesorem na rakovnickém gymnáziu,“ poznamenává pan Vlastimil.

Paní Běla i pan Vlastimil dobře vědí, kdo to byl Zikmund Winter. Vždyť městu, ve kterém žijí, se dokonce říká Wintrův Rakovník. A stejně se jmenuje i přehlídka amatérských divadelních souborů, která v Tylově divadle potrvá až do sobotního večera.

Vítězové budou vyhlášeni půl hodiny před půlnocí. Důvod je prostý, po každém představení se totiž koná ještě metodický seminář.

„To je taková zvláštnost těchto festivalů, kdy se sejde porota, soubor, diváci – pokud mají zájem. A svým způsobem představení rozeberou,“ vysvětluje Jiří Karel, ředitel rakovnického kulturního centra, který přehlídku pořádá.

„Svým způsobem je to taková rada, jak postupovat. Příjemnou formou se porota snaží souboru pomoci.“

Husovo náměstí v Rakovníku

Jiří Karel dodává, že tříčlenné porotě bude i letos předsedat režisér a umělecký šéf příbramského divadla Milan Schejbal.

Divácký zájem

Své diváky si festival Wintrův Rakovník během šestatřiceti let našel. Podle ředitele centra jich však stále přibývá, a to hlavně proto, že kvalita představení stoupá.

Divadlo má v Rakovníku dlouho tradici a místní ho mají rádi. Vždyť divadelní spolek Tyl Rakovník byl založen v roce 1872 a dodnes je o jeho představení zájem.

Podle současné předsedkyně spolku Aleny Mutinské mohou ochotníci navazovat na tradici jednoduše proto, že jim je to dopřáno. Díky podpoře města a zázemí, které v kulturním centru mají.

„Lidi na nás chodí. Když máme premiéry, je natřískáno. Ale chodí i v průběhu roku. Vracejí se, takže nás asi mají trochu v oblibě,“ říká Alena Mutinská.

A proč vlastně divadelní přehlídka nese jméno známého spisovatele a historika druhé poloviny 19. století Zikmunda Wintra? Podle etnografky Lenky Šmídové je to nejspíše jedno ze symbolických poděkování tomuto pražskému rodákovi, který v Rakovníku deset let působil, učil na reálce a město ve svém díle zviditelnil.

„Kromě pedagogické činnosti se velice brzy zapojil do kulturního a společenského života. Dobře zpíval. A byl velice činným členem pěveckého spolku v Rakovníku. A byl aktivním členem spolkového života. Byl třeba členem studentského spolku Vesna, kde i pořádal divadelní představení a režíroval,“ popisuje Wintrovo propojení se světem divadla Lenka Šmídová.

autoři: mkp , Alena Rokosová
Spustit audio