V přímém přenosu nabídneme koncert laureátů soutěže Concertino Praga

5. červen 2018

Moderátorka Klára Boudalová se přihlásí ze Slovanského domu v Praze a společně s ní i šest nejlepších souborů.

Vysíláme v přímém přenosu 7. června v 19:00 hodin.

Letos se soutěž konala v oboru komorní hra. Porota hodnotila celkem 17 nahrávek: v kategorii DUO 9 snímků, v kategorii TRIO 5 snímků, v kategorii KVARTETO 2 snímky a v kategorii KVINTETO 1 snímek. Nahrávky reprezentovaly 10 zemí – Bulharsko, Českou republiku, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rusko, Slovinsko a Ukrajinu. Nahrávky hodnotila sedmičlenná porota v čele s violoncellistou Michalem Kaňkou.

Na koncertě se představí absolutní vítěz Duo Bubreg z Rakouska. Sourozenci Bence (klarinet) a Márton (saxofon) Bubregovi studují na Tyrolské státní konzervatoři v Innsbrucku a na Mnichovské hudební akademii.

Dále zahrají držitelé druhé ceny v této kategorii a ceny EMCY Duo Martinka – Gráf z České republiky. Jakub Willam Gráf (violoncello) a Filip Martinka (klavír) studují na Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy.

Concertino Praga 2018 vyhráli sourozenci Bubregovi z Rakouska

Porotci Concertino Praga

Mezinárodní odborná porota určila v úterý 23. ledna 2018 vítěze 52. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga. Tento rok byla soutěž vypsána pro malé soubory – dua, tria, kvarteta a kvinteta a do soutěže se přihlásilo 17 souborů z Bulharska, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovinska a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovaly dva soubory.

Společně s nimi vystoupí nejlepší dva soubory z kategorie TRIO. Trio Illimitato z Německa získalo první cenu, jeho členové Johanna Schneegans (zobcová flétna), Matteo Hornig (kytara) a Arnold Maklezow (akordeon) studují na Hudebním gymnáziu Schloss Belvedere ve Výmaru.

Druhým místem v této kategorii odměnila porota Bacewicz Trio z Polska z Hudební školy Gražiny Bacewiczové v Koszalinu. Tvoří ho Wiktor Dziedzic (housle), Konstancja Smietanska (violoncello) a Gabriela Bortnowska (klavír). Čestné uznání získal soubor z České republiky.

Publiku se představí i nejlepší KVARTETO - bulharský soubor Codam String Quartet, který byl odměněn druhou cenou (první nebyla udělena). Jeho členové Viktor Trenev (housle), Nia Lecheva (housle), Sirma Baramova (viola) a Syon Najman (violoncello) jsou studenty Národní školy hudby Ljubomira Pipkova v Sofii.

Největším souborem na tomto koncertě bude držitel druhé ceny (první nebyla udělena) v kategorii KVINTETO získal soubor Woodwind Instruments Quintet z Ruska. Se společnému hraní se spojili Elisaveta Lenkina (příčná flétna), Aglaia Golubeva (hoboj), Ksenia Melnik (klarinet), Ivan Loktionov (fagot) a Ivan Kukolev (lesní roh). Mladí interpreti studují na Státní hudební škole Gněsiných v Moskvě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.