V přehradách se rozkládají uhynulé ryby, lidé by se neměli koupat

24. červen 2013

Středočeští hygienici varují i v těchto vedrech před koupáním v oblasti Slapské přehrady nebo Kamýku nad Vltavou. Voda v nich může být po povodních stále kontaminovaná. Při upouštění Orlické přehrady totiž uhynulo hodně ryb a ty se teď ve vodě a na březích rozkládají.

„Lidi sem nechodí, protože televize a rádio hlásí poplašnou zprávu, že je to hrozné a přitom opak je pravdou. My tady každý den čistíme vodu, všechny nečistoty, co připlavou, se spálí a je tu absolutně čistá a krásná voda,“ tvrdí provozovatel vyhlášené pláže a autokempu Nová Rabyně Jovan Rakić.

Podle něj se lidé na udržované pláži nemusejí bát. Má pocit, že hygienici i sdělovací prostředky jsou proti provozovatelům pláží, kteří se obávají pokažené letní sezony. O víkendu sem obvykle chodí i dva tisíce lidí, dnes jich tu není ani stovka.

U břehu v plavkách postává i Jiří Příbrský. Rozhodně ale nemá v plánu do vody vlézt. „Obavu mám, protože jsem rybář, tak vím, co tam je.“ Dodává, že u břehu viděl i mrtvé ryby.

Další odvážlivci ve špinavé vodě stojí. Mají ale boty a dál ani jeden z nich nemá v plánu jít. „Podle toho, jaké je tam bahno, tak tam ani nejdu. Byli jsme na Slapech a tam je ještě větší bordel než tady,“ říká David Zaczkiewicz z Týnce nad Sázavou.

Dál podél břehu přibývají odpadky, voda je zakalená, plná klacků a pet lahví. O pár desítek metrů několik místních uklízí břeh. „Válejí se tady metroví mrtví tolstolobici. Jejich těla jsou plná červů. Je to úplně v rozkladu.“

Ve vodě plavou obaly od jídla, dokonce i boty nebo plechovky od barev. Rybina je z vody silně cítit.

Spustit audio