V pražském Národním divadle našlo 15 Cen Thálie své laureáty

29. březen 2016

Ceny Thálie se udělují především za mimořádné umělecké výkony v uplynulém roce. 26. března byly předány ve čtyřech oborech: v činohře, v opeře, v baletu, pantomimě či jiném tanečnědramatickém žánru a v muzikálu, operetě či jiném hudebnědramatickém žánru. O laureátech výročních Cen Thálie rozhoduje Kolegium pro udílení Cen Thálie, jmenované prezidiem Herecké asociace.

Herecká asociace udělovala svá ocenění už po třiadvacáté. Skleněné sošky z dílny Bořka Šípka převzali laureáti tradičně na scéně Národního divadla v Praze. V oboru opera byli ocenění Iordanka Derilova a Jaroslav Březina, za muzikál cenu dostali Jan Kříž a Karolina Gudasová a taneční Cenu Thálie získali Viktor Konvalinka a Kristýna Němečková.

V oboru činohra putuje Cena Thálie do mladoboleslavského divadla do rukou herce Radima Madeji a do Klicperova divadla v Hradci Králové k Zoře Valchařové Poulové. Tu porota ocenila za výkon v roli Violet Weston v inscenaci Srpen v zemi indiánů.

„V inscenaci, která oproti textu překvapivě akcentuje groteskní rys situací, vytváří Valchařová Poulová ve své Violet uvěřitelnou, životnou figuru, která nenuceně přechází mezi realismem a prudkou stylizací. Jako dominantní matka rodu umí být nejen děsivá, trapná a zahanbující, ale také překvapivě pochopitelná. Výsledkem je jeden z hereččiných nejpůsobivějších výkonů,“ uvádí oficiální materiály Cen Thálie.

Čtěte také

V oboru opera získali Cenu Thálie za ženský výkon Jordanka Derilovová (role Renaty v opeře Sergeje Prokofjeva Ohnivý anděl, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava) a za mužský výkon Jaroslav Březina (role Laci Klemeně v opeře Leoše Janáčka Její pastorkyňa, Národní divadlo Brno).

Spustit audio